Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
  1. Türkçe
  2. English
  3. German
Menü

Botoks Migreni Tedavi Eder Mi?

Botoks Migreni Tedavi Eder Mi?

Migren dünya nüfusunun% 2-15'ini etkileyen, dünya üzerinde yaklaşık 325 milyon insanı etkileyen bir hastalıktır. Migren, kadınlarda erkeklerden üç kat daha fazla görülmektedir. Migren çoğunlukla 25 ile 55 yaşları arasındaki sosyal olarak aktif ve üretken insanları etkilemektedir.

Botoks Migreni Tedavisi

Kronik migrene bağlı baş ağrılarından kurtulma arayışı içinde, hemen hemen her şeyi deneyebilirsiniz. Sonuçta, migren ağrılı, yıpratıcı bir hastalıktır ve yaşam kalitenizi büyük ölçüde etkileyebilir. Her ay 15 veya daha fazla günde migren semptomları yaşıyorsanız, kronik migreniniz var demektir. Migren ilaçları bazı belirtileri hafifletmeye yardımcı olabilir, ancak bazı hastalar ağrı kesicilere iyi yanıt vermez. Diğer tedavi seçenekleri yaşam kalitenizde istenilen düzelmeyi ve migren atak sayılarınızda beklenen azalmayı sağlamadıysa, Botoks'u denemenin zamanı gelmiş olabilir.

Botoks, aslen Clostridium botulinum bakterisinden türetilen bir protein maddesi olan botulinum nörotoksin (BoNT) dünyada en çok kullanılan ticari marka ismidir. Botoks günümüzde kas spazmları, aşırı terleme, diş sıkma, hiperaktif mesane ve bazı göz hastalıkları gibi tıbbi durumları tedavi etmek amacı ile de kullanılmaktadır. Bununla birlikte, en yaygın kullanımlarından biri kronik migrenin önleyici tedavisidir. “Üç aydan fazla bir süre boyunca ayda 15 günden fazla süren baş ağrısı” olarak tanımlanan kronik migren, birçok insanı etkileyen ve insan yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir sağlık problemidir.

Yapılan bir meta-analiz, Botoks'un kronik migren ataklarının sıklığını azalttığını gösteren birçok çalışmanın sonuçlarını bir araya getirmiştir. Sonuçlar Botoks tedavisi ile kronik migren hastalarında bu tedaviden fayda sağlandığını; yaşam kalitesinin ciddi şekilde arttığı ve kronik migren baş ağrılarının sıklığının da önemli ölçüde azaldığını göstermiştir.

Botoks Kronik Migreni Önlemek İçin Nasıl Etki Eder?

Botoks, ilk olarak 2000 yılında kronik migren tedavisi için alternatif bir tedavi olarak tanıtıldı. Daha öncesinden yüzde estetik amaçlı olarak kullanılan Botox, migrene bağlı baş ağrılarını da düzelttiğini bildiren yayınlardan sonra yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda 2010'yılında iki büyük çalışmanın verileri bu sonucu destekledi. FDA (Amerikan İlaç Dairesi) nin kronik migren için Botoks tedavisini onaylamasının ardından tüm dünyada yaygın olarak kabul gören bir tedavi haline geldi. FDA, Botoks’un migren atak sayısını azalttığı ve hastanın yaşam kalitesinde belirgin düzelme olduğunu duyurdu.

Üç Ayda Bir 15 Dakika

Botoks, FDA onaylı ilk önleyici kronik migren tedavisidir. Botoks belirli bölgelerde küçük dozlarda kullanıldığında, yaklaşık 4-5 ay boyunca kas kasılmalarını geçici olarak azaltır. Botoks’un ayda, 8-9 baş ağrısı gününü (migren atağını) önleyebildiği bildirilmektedir.

Tedavi sadece 15 dakika sürer ve klinik muayene odasında yapılır. Botox, enjekte edildiği yerdeki sinir uçlarında ağrı iletiminde yer alan kimyasalların salınmasını engeller. Bu, beyindeki ağrı ağlarının aktivasyonunu önler.

Botox, migren baş ağrılarını başlamadan önce önler. Bizim tercih ettiğimiz protokol “Üç ay arayla üç tedavi” sonrasında hastanın atak sayılarına göre tedavi aralıklarını düzenleme şeklindedir. Bazı hastalar ilk tedaviden bir hafta, bazıları ise birkaç hafta sonra iyileşme hissediyorlar. Üç ay sonra herhangi bir rahatlama hissedilmezse, tedaviye devam etmiyoruz. Botox'tan rahatlama yaşayanlar için tedavi 3-5 ayda bir devam ediyor. Kronik migren için Botoks SGK kapsamı dışındadır. Yani Migren Botoksunu SGK ödemez.

Migren Botoksu Kimlere Yapılır?

  • Kronik migren tanısı olan kişiler,
  • Bir ayda en az sekiz migren atağı olan kişiler,
  • Bir ayda 15 veya daha fazla günde baş ağrısı (gerginlik tipi dahil) olanlar.

Migren Botoksu için aday kişilerdir.

Güncelleme Tarihi: 08.05.2020
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Editör
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

+90541 932 4689

Doç. Dr. Tarık ÇavuşoğluDoç. Dr. Tarık ÇavuşoğluPlastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
+90541 932 4689