Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
  1. Türkçe
  2. English
  3. German
Menü

Dermapen Mi? Botoks Mu?

Dermapen Mi? Botoks Mu?

Özellikle kırışıklıklar ve çizgilerden kurtulmak orta yaşa doğru yaklaşan kadın ve erkeklerin en sık talep ettiği estetik sonuçlar arasındadır. Belki cildiniz yorgun, yaşlı görünüyor ve biraz sıkılaşmaya ihtiyacı var. Öyleyse kırışıklıklar ile savaşta en önemli silahlarımızdan ikisini “Dermapen” ve “Botoks” tedavilerini, birbirlerine üstünlüklerini ve Dermapen Mi?, Botoks Mu? tartışalım. Dermapen şu anda Anti-Ageing dünyasında piyasadaki en etkili tedavilerden birisi olarak kabul ediliyor ve bu heyecan verici cilt onarım süreci ile sıkça talep ediliyor.

Botoks ile Kırışıklık Tedavisi?

Botoksun etkileri yavaş yavaş azalır, ancak hastanız sonuçlarını korumak isterse enjeksiyonlar süresiz olarak tekrar edilebilir. Her hastanın ihtiyacına bağlı olarak seansları 3-6 aylık aralıklarla planlayabilirsiniz. Öncelikle dünyanın genel olarak benimsediği kırışıklık önleyici enjeksiyonlara yani Botoks'a bakalım! Botox, kırışıklıkların görünümünü azaltmada çok etkili bir tedavidir ve oldukça az sayıda dezavantajı vardır. Yan etkiler, hepsi çok normal olan şişlik, hassasiyet, kaşıntı ve baş ağrılarını içerir.

Botoks yanlış veya aşırı uygulandığında yüz kaslarının geçici olarak bloke olması nedeniyle, çoğunlukla duygusuz, donmuş bir yüz ortaya çıkartabilir. Bu sebeple “Baby Botoks”, Minimal Botoks” veya “Sanatçı Botoksu” gibi Botoks teknikleri tanımlanmıştır. Bu tekniklerin hepsi aynı Botoks ilacını kullanmalarına rağmen uygulama noktaları ve dozları özellik arz eder.

Botoks, çizgi ve kırışıklıkların görünümünü düzeltir ancak cilt yüzeyini ve dokusunu doğrudan tedavi etmez. Kırışıklık yapan kasların gücünü ve kas aktivitesini azaltır, bu, kaslarda hareketliliğini kısıtlar. Elbette bu hastaların normal yüz ifadeleri yapmasını engelleyecek kadar değildir. Ancak hasta kaşlarını çattığında kırışıklığı azaltmaya ve derinleşmesini önlemeye yetecek kadar etkili olmalıdır. Elbette bu ince oran ehil ellerde daha başarılı sonuçlar vermektedir. Bu aynı zamanda kırışıklıkların zamanla derinleşmesini önlemeye de yardımcı olabilir.

Yaşlanmayı geciktirmek için, Botoks enjeksiyonları en çok kaş arası çizgilerde, alın çizgilerinde ve kaz ayakları yani göz çevresi çizgilerde üzerinde kullanılır. Botoks yaptıranların yorumlarında, artık daha önce Botoks ile ilişkilendirilen donmuş yüz veya ifadesiz yüz sonuçları konusunda endişelenmesine gerek yoktur. Doğru teknik ve en tecrübeli Botoks doktorları sayesinde bu sıkıntılar artık görülmemektedir. Artık çok daha ince efektler elde etmek için Botoksu daha makul bir şekilde kullanabilmekteyiz. Gereken miktar, her hastanın kırışıklıklarının ciddiyetine ve istenen sonuçlara bağlıdır.

Dermapen Ne İşe Yarar?

Cildinizde sizi rahatsız eden gevşek doku, geniş gözenekler ve eski sivilce izleriyse, Dermapen bunları azaltmanın yolu olabilir. Dermapen, tıpkı Botoks gibi, sorunun özüne iner. Ancak gidiş yolu ve etkileri tamamen farklıdır.

  1. Doğal kolajen ve elastin (cildinizin yapısında gerekli olan iki protein) üretiminiz yaş ve dış faktörler etkisi ile kaçınılmaz olarak (yaşlanma süreci) azalır.
  2. Güneş hasarı gibi çevresel faktörler, kirlilik, duman ve stres kolajen yapımını azaltır. Dermapen uygulaması bunların yapımını arttırır.

Gördüğünüz kırışıklıklar “statik kırışıklıklar” olarak adlandırılır ve “dinamik kırışıklıklar”dan çok farklıdır. Statik kırışıklıklar istirahatte bile olan, kumaşın kat izi gibi yüzünüze yerleşmiş kırışıklıklardır. Bunlar, kolajen, elastin yapıların azalması ve deformasyonu ile ortaya çıkar. Kolajen, elastin ve yağın azalması ile cilt sönmüş bir balon gibi sarkar ve büzülür. Dinamik kırışıklıklar ise mimikler ile ortaya çıkan ancak mimik yapmadığınız zaman eski haline dönen kırışıklıklardır. Botoks ise bu “dinamik kırışıklıklar”a etkilidir. Birçok dinamik kırşıklık zamanında ve düzenli Botoks yapılmaz ise “statik kırışıklık” yani kalıcı kırışıklıklara dönüşür.

Dermapen, vücudunuzu bu temel proteinlerinin (kolajen ve elastin) üretimini arttırır. Dermapen ile yaratılan mikro kanallar, vücudunuzu mikroskobik yaraları iyileştirmek için derhal kendi elastinini ve kollajenini üretmeye başlaması için tetikler ve kendi cildimizi onarmak için daha fazla kolajen -elastin üretiriz.

Dermapen ve PRP Birlikte Uygulanması

Dermapen kendi başına etkili bir tedavidir. Ancak trombosit açısından zengin plazma (PRP) tedavisi ile birleştirerek etkinliği katlanabilir. Cildinizin yüzeyine PRP adını verdiğimiz kendi kanınızın yoğun iyileştirici faktörlerinden oluşan konsantre bir serum enjekte edilerek yapılır. Dermapen işlemi PRP’yi hücre yenilenmesini tetikledikleri cildinizin katmanlarına gönderir. Dermapen ve PRP kombinasyonu cildinizi etkili bir şekilde onarır, yeniden şekillendirir ve yeniden yapılandırır. Dermapen ve PRP kombinasyonu ile daha sıkı gözeneklere, daha az görünen yara izlerine, daha pürüzsüz, daha sıkı bir cilde ulaşmak hedeflenir.

Dermapenin Botoks’a Üstünlüğü

Dermapen ile doğal olmayan donmuş bir yüz riski yoktur. Çünkü yapımı arttırılan yarattığımız şey kendi doğal kolajeninizdir (evet, bizi genç gösteren bu harika protein!). Aslında Dermapen ile teknik olarak vücudu kandırıyoruz. Dermapen ile yaratılan mikrotravmalar ile vücut bir saldırı algılar ve kolajen-elastin yapımını arttırır. Bu temel yapıların yaşlanmaya veya dış etkenlere (güneş, sigara, stres) bağlı olarak azalmasını böylesi bir teknik ile önlüyor, azalan kolajen ve elastini yerine koyuyoruz.

Botoks’un Dermapen’e Üstünlüğü

Dinamik çizgiler dediğimiz mimiklere bağlı (kas aktivitesine bağlı) oluşan alın, göz çevresi ve kaş arası çizgiler kolajeni ne kadar arttırırsak arttıralım derinleşmeye devam eder. Öncelikle bu bölgelerde aşırı kas aktivitesinin baskılanıp, kontrol altına alınması gerekir. Bunun da en doğal ve en etkili yöntemi Botoks' dur.

“Bu nedenle, “Botoks mu, Dermapen mi” sorusunun cevabı; her ikisinin etkili kombinasyonu olacaktır. Botoks mimiklere bağlı “dinamik kırışıklıklar”ın ilerlemesini ve oluşumunu engellerken, altta oluşacak kolajen yapımı için uygun bir ortam sağlar. Zira kolajen kas aktivitesinin fazla olduğu derinin kırılma noktalarında (derin kırışıklıkların altında) üretilemez. Dermapen ise kas aktivitesinin zayıfladığı bölgelerde ve “statik kırışıklıklar”da kolajen ve elastin yapımını arttırarak ciltte sıkılaşma, eksik bölgelerin doldurulması görevini üstlenir. Kısaca Dermapen ve Botoks birbirlerinin alternatifi değil, tamamlayıcısıdır.”

Güncelleme Tarihi: 15.03.2021
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Editör
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

+90541 932 4689

Doç. Dr. Tarık ÇavuşoğluDoç. Dr. Tarık ÇavuşoğluPlastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
+90541 932 4689