Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
  1. Türkçe
  2. English
  3. German
Menü

Karın Germe Ameliyatı Riskli mi?

Karın Germe Ameliyatı Riskli mi?

Karın germe basit bir işlem gibi gelebilir ama büyük bir ameliyattır. Karın germe ameliyatının tıbbi adı “abdominoplasti”dir. Estetik cerrahi ve rekonstrüktif cerrahiyi birleştirir. Karın Germe Ameliyatı (Abdominoplasti) sırasında, cerrah fazla yağ ve cildi çıkarır. Cerrah karın kaslarını sıkılaştırmak için içeridenbir dikiş de kullanabilir. Karın germe ameliyatı sonrası ciddi faydalar elde edilir ancak Karın Germe Ameliyatı öncesi riskleri ve faydalarını detaylı anlatmak gerekir.

Karın Germe Nedir?

Karın germe ameliyatının amacı, karnınızdaki fazla yağı ve cildi uzaklaştırmak ve gevşek karın kaslarını onarmaktır. Karın Germe Ameliyatı sonrası daha düz, pürüzsüz ve sıkı bir göbek olabilir. Çoğu insan daha iyi görünmek ve görünüşleri hakkında daha iyi hissetmek için karın germe ameliyatı olmayı tercih eder. Bu nedenle karın germe yaptırıyorsanız, bunu başka birinin sizin hakkınızda daha iyi hissetmesini sağlamak için değil, kendiniz için yaptığınızdan emin olun.

Karın fıtığınız varsa, karın germe ameliyatı sırasında bunun da tedavisini yaptırabilirsiniz. Bağırsakların bir kısmı karın kaslarınızdaki zayıf bir noktadan içeri girdiğinde karın fıtığı oluşabilir. Bu rahatsız edici olabilir. Bağırsak içeriğinin sıkışması da ölümcül ve tehlikeli olabilir. Buna boğulmuş fıtık denir. Karnınızın alt kısmından sarkan deri (pannikulus) cilt enfeksiyonu (mantar) ve tahriş kaynağı olabilir.

Karın Germe Riskleri

Her ameliyat gibi karın germe ameliyatında da riskler mevcuttur. En iyi karın germe yapan hastanelerin (ciddi ve donanımlı merkezlerin) merkezlerin verdiği datalarda Karın Germe Ameliyatı sonrası risk oranları ortalamanın altındadır. Elbette bunda cerrahın tecrübesi, karın germe yapılan merkezin ve ameliyathanenin donanımı, temizliği, personelin eğitimi ve tecrübesi önem arz eder. Bu sebepler karın germe ameliyatı yaptıranlar seçimlerini yaparken “en iyi karın germe yapan cerrah” yanı sıra cerrahın karın germe ameliyatını nerede yaptığını da öncelemelidirler. Doktorunuzla konuşmanız gereken karın germe sonrası üç büyük komplikasyon kanama, enfeksiyon ve derin ven trombozudur. Araştırmalar kanama ve enfeksiyonun karın germe sonrası en sık görülen problemler olduğunu gösteriyor.

Uzun süren her tür ameliyat, bacağınızın derin damarlarından birinde kan pıhtısı oluşma riskini artırır. Buna derin ven trombozu (DVT) denir. DVT'nin ana tehlikesi, kan pıhtısının gevşeyip kalbinize veya ciğerlerinize gidebilmesidir. Cerrahınıza “Karın germe ameliyatında pıhtı atma riski” azaltmak için ne gibi önlemler aldığını sorun.

Karın Germe Riskleri Nelerdir?

Karın germe ameliyatı diğer olası riskler şunlardır;

  1. Karın Germe Ameliyatı Sonrası Hematom
  2. Karın Germe Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon
  3. Karın Germe Ameliyatı Sonrası Cilt Nekrozu
  4. Karın Germe Ameliyatı Sonrası Emboli
  5. Karın Germe Ameliyatı Sonrası İz
  6. Karın Germe Ameliyatı Sonrası Hissizlik
  7. Karın Germe Ameliyatı Sonrası Karında Düzensizlikler

1. Karın Germe Ameliyatı Sonrası Hematom

Ameliyattan sonra ameliyat bölgesinde kanama varsa, bu toplanıp pıhtılaşarak derinin altında şiş ve hassas bir bölge oluşturabilir. Özenli bir cerrahi uygulama ve kanama kontrolü Karın Germe Ameliyatı sonrası hematomun önlenmesine yardımcı olabilir.

2. Karın Germe Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon

Karın Germe Ameliyatının (Abdominoplasti) ikinci en yaygın komplikasyonudur. Ameliyat sırasında kullanılan aseptik teknik, işlem sırasında enfeksiyonu önlemeye yardımcı olur, ancak Karın Germe Ameliyatı Sonrası enfeksiyon riskini artıran bir dizi faktör vardır. Sigara içmek, daha yüksek bir vücut kitle endeksine sahip olmak ve diyabetik olmak Karın Germe Ameliyatı Sonrası enfeksiyon riskini arttırır.

3. Karın Germe Ameliyatı Sonrası Cilt Nekrozu

Karın üzerini örten cilde yetersiz kan akışı varsa, doku ölmeye başlayabilir. Karın Germe Ameliyatı Sonrası Cilt Nekrozunu önlemenin en iyi yöntemi, ameliyattan çok önce ve sonrasında sigara içmekten kaçınmaktır.

4. Karın Germe Ameliyatı Sonrası Emboli

Karın Germe Ameliyatı Sonrası Emboli bacaklarda derin ven trombozuna neden olan kan pıhtılarının veya akciğerlerde pulmoner emboliye neden olduğu bir komplikasyondur. Bunlar tıbbi müdahale gerektiren tehlikeli komplikasyonlardır. Bu komplikasyonu önlemenin, aşağıda ayrıntılı olarak ele alınan, ameliyatı takiben hareketliliğe odaklanan önemli yolları vardır.

Karın germe ameliyatı olan hastalar için en ciddi risk karın kaslarının sıkılaşmasından kaynaklanmaktadır. Özellikle Karın germe ameliyatındaki kas onarımı sonrası (Diyastazis Rekti),ameliyattan sonra derin nefes alırken veya öksürürken kasları sıkıştırmanın rahatsız edici olabileceğini bilmelisiniz. Derin nefes almak (ve baldır kaslarınızı esnetmek için ayaklarınızı yukarı ve aşağı hareket ettirmek),her zaman, ama özellikle ameliyattan sonra kanın kalbe geri taşınması için çok önemlidir.

Kaslarınızı sıkılaştırdığınız için bunu yapmak istemeyebilirsiniz ama bu önemlidir ve sizi bunu yapmaya teşvik etmek için "solunum egzersizi" adı verilen özel bir makine veriyoruz. Kalbe geri dönen yavaş kan akışı bacakta pıhtı oluşumuna yol açabilir ve bu pıhtı ciğerlerinize giderse Karın Germe Ameliyatı Sonrası Emboli risk ciddidir ve hatta ölümcül olabilir.

Karın Germe Ameliyatı sırasında ve öncesinde kan akışını taklit etmek için bacaklara “pnömatik çoraplar”, sıkma cihazları yerleştirmek ve ameliyat boyunca vücudun sıcak ve nemli kalmasını sağlamak da dahil olmak üzere Karın Germe Ameliyatı Sonrası kan pıhtılarının oluşumunu önlemek için çeşitli önlemler alırız.

5. Karın Germe Ameliyatı Sonrası İz

Karın Germe Ameliyatı sonrası dikiş izi kalça kemiğinden kalça kemiğine kadar uzanan, bikini çizgisi içinde kalan uzun bir kesi gerektirir. Abdominoplasti Sonrası iz ameliyattan sonra azalabilir veya düzensizleşebilir. Karın Germe Ameliyatı sonrası dikiş izi sonuçları, abdominoplasti iyileştikten sonra gerekirse ele alınabilir ve iyileştirilebilir, ancak iz kalıcıdır.

Karın Germe Ameliyatı sonrası iz kalması için en büyük risk, yetersiz kan akışı nedeniyle iyileşmenin uzaması ve kötüleşmesidir. Bu, birkaç nedenden dolayı olabilir, ancak sigara Karın Germe Ameliyatı sonrası izi kalması için ciddi bir riskdir. Sigara içmeyerek yara izine giden kan akışını en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olabilirsiniz, ancak her şeyin mükemmel göründüğünden emin olmak için ameliyattan sonraki gün dikiş izinizi kontrol etmeyi seviyoruz.

Karın Germe Ameliyat İzi Nasıl Azaltılabilir? içeriğimizide okuyabilirsiniz.

6. Karın Germe Ameliyatı Sonrası Hissizlik

Karın Germe Ameliyatı Sonrası Hissizlik beklenen bir durumdur. Tek başına karın germe veya karın germe ile birlikte liposuction sonrası geçici hissizlik beklenir. Karın Germe Ameliyatı Sonrası Hissizlik Altı aydan bir yıla kadar devam edebilir. Ancak genellikle Karın Germe Ameliyatı Sonrası Hissizlik birkaç hafta sonra düzelmeye başlar.

7. Karın Germe Ameliyatı Sonrası Karında Düzensizlikler

Bir karın germe işleminden sonra, bölgede bazen küçük topaklar ve şişlikler görülebilir veya hissedilebilir. Bunlar, iç dikişler eriyene ve şişliğin bir kısmı kaybolana kadar birkaç hafta sürebilir. Bazen, düzensiz görünüm daha uzun sürebilir. Karın Germe Ameliyatı Sonrası ameliyattan üç ay sonra yumrular ve şişlikler yaşıyorsanız, değerlendirme için doktorunuza danışabilirsiniz. Göbek derisinin altında sıvı birikmesi (seroma).

Karın Germe Ameliyatı Risklerini Azaltmak

Karın germe ameliyatı yaptıranlar cerrahınızla önceden her şeyi gözden geçirerek karın germe ameliyatının faydalarını artırabilir ve karın germe risklerini azaltabilirsiniz. Karın Germe ameliyatı risklerini önlemek veya en aza indirmek için cerrahınızın ne yapacağını sorun. Ayrıca, karın germe risklerini azaltmak için sizin neler yapabileceğinizi sorun.

Karın Germe Ameliyatı Risklerini Azaltmak İçin Yapılması Gerekenler

  • Sigara içiyorsanız, karın germe ameliyatından önce sigarayı bırakın. Karın germe öncesi ve sonrası sigara içmemek de iyileşmeye yardımcı olacaktır.
  • Diyabetiniz varsa, Karın Germe ameliyatından önce diyabetinizin iyi kontrol altında olduğundan emin olun.
  • Hamileyseniz, karın germe ameliyatınızı doğum sonrasına erteleyin.
  • Karın germe, kilo verme ve egzersizin yerini tutmaz. Karın Germe Ameliyatından önce ve sonra kilonuzu kontrol altına almaya çalışın.
  • Cerrahınıza aldığınız tüm ilaçları ve bitkisel takviyeleri anlatın. Karın Germe Ameliyatı öncesi ilaçlardan bazılarını keserek kanama riskinizi azaltabilirsiniz.

Karın Germe Ameliyatının Avantajları

Karın germe ameliyatı, özellikle önemli miktarda kilo vermiş veya doğum yapmış olan hastalara bazı istisnai avantajlar sunar.

İşte en dikkate değer Karın Germe Ameliyatının avantajlarından bazıları;

  • Karın germe ameliyatı, fazla yağ ve gevşek deriyi alarak daha ince, daha düz bir bel oluşturur.
  • Zayıf veya ayrılmış karın kaslarını onarır (Diyastazis Rekti Onarımı). Bunu yaparak, bazen yemek sonrası dışarı doğru çıkan mide olarak adlandırılan (üst karın çıkıntılı bir göbek) düzeltebilir.
  • Bir Karın germe ameliyatı (abdominoplasti),karnınızın alt kısmındaki hamilelik çatlaklarını giderir veya azaltır. Karın germe ameliyatı sonrası ayrıca sezaryen ve histerektomi izlerinin görünümünü de iyileştirebilir.
  • Karın germe ameliyatı sonrası giysilerinizin üzerinizde eskisinden daha iyi göründüğünü ve üzerinize tam oturduğunu fark edeceksiniz.
  • Karın germe ameliyatı sonrası artan özgüven ve benlik saygısı yaşayabilirsiniz.
  • Karın germe ameliyatı sonrası idrar kaçırma ve bel ağrısı gibi tıbbi sorunlarda iyileşme fark edebilirsiniz.
  • Diyet ve egzersiz, karın bölgenizdeki kozmetik ve fonksiyonel kaygıları iyileştirmede başarısız olduğunda, karın germe ameliyatı bir çözüm sunar. Bu güvenli ve etkili prosedür, özel ihtiyaçlarınızı karşılamak için özelleştirilmiştir.

Karın Germe Ameliyatının Dezavantajları

Hemen hemen tüm estetik ameliyatlar avantajları gibi dikkate değer bazı dezavantajlara sahiptir. Karın Germe Ameliyatı (Abdominoplasti) da bir istisna değildir. Karın germe ameliyatının dezavantajları şunları içerir;

  • Karın Germe Ameliyatı sonrası normal şartlarda 2 hafta sonra masa başı işinize başlayabilirsiniz. Ancak yorucu aktiviteleri en az 6 hafta ertelemeniz gerekir.
  • En iyi Karın Germe Ameliyatının sonuçları zaman alır. Karın germe sonrası ödem nedeniyle nihai sonucunuzu görmeniz birkaç ay alabilir.
  • Karın germe sonrası dikiş izi olacaktır. Ancak karın germe ameliyatı sonrası dikiş izi bikini bölgesi içinde iyi gizlenmiştir. Doğru bakım ve bir takım tıbbi uygulamalar ile karın germe ameliyatı sonrası dikiş izi minimale indirilmeye çalışılabilir.
  • Karın germe (Abdominoplasti) sonrası kilo alımı ve gebelik, ameliyat sonuçlarını olumsuz etkileyebilir.

Bir Karın germe ameliyatı (Abdominoplasti) düşünürken bu noktaları göz önünde bulundurmak önemlidir. Birçok insan için karın germe ameliyatının yararlarının zararlarından çok daha fazla olduğunu bilinmesi gerekir.

Güncelleme Tarihi: 20.01.2023
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Editör
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

+90541 932 4689

Doç. Dr. Tarık ÇavuşoğluDoç. Dr. Tarık ÇavuşoğluPlastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
+90541 932 4689