Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
  1. Türkçe
  2. English
  3. German
Menü

Karın Germe Ameliyatı Sonrası Ağrı

Karın Germe Ameliyatı Sonrası Ağrı

Karın Germe Sonrası Ağrı

Her gün sarkık cildi ve çıkıntılı bir karnı gidermek ve hamilelik veya kilo kaybından sonra geride kalan çatlakları azaltmak isteyen kadınlarla buluşuyoruz. Bununla birlikte, birçok hasta, Karın Germe Sonrası Ağrı veya Karın Germe Sonrası Acı ve karın germe ameliyatı sonrası iyileşme sürecinden o kadar korkmuştur ki, sonunda karın germe ameliyatını aylarca ve bazen yıllarca ertelerler!

Karın germe ameliyatına, karın germe ameliyatı sonrası ağrı endişesiyle ertelemek büyük bir hatadır. Bir iki hafta sürecek olan bir rahatsızlık için neden şık, düz, bikini giyen, güzel görünen bir karın görünümünü ve daha ince bir bel görünümünü erteleyesiniz? Karın Germe Sonrası Ağrı hakkındaki gerçeği anlamak, modern ağrı yönetiminden yararlanmak ve kendinize yeterli iyileşme süresince doktorunuzun yönlendirmeleri ile gerekli desteği sağlamak, başarılı bir iyileşme sağlayacaktır.

Birçok hasta, Abdominoplasti (Karın Germe Ameliyatı) sonuçları konusunda endişelenir. Neyse ki, karın germe iyileşmesi sırasındaki ağrı, sonrasındaki harika sonuçlara ağır basmıyor ve prosedürü geçiren kadın ve erkekler, Amerika’da yapılan bazı anketlerde %96 oranında “karın germe ameliyatı yaptırdığıma değer” cevabını vermektedir. Gerçek şu ki, “Karın Germe Ameliyatı Olanların Yorumları” görüldüğü gibi karın germe sonrası iyileşme dönemi ile ilgili ilgili hiçbir şey dayanılmaz değildir.

Karın germe sonrası acı neden olur?

Karın germe ameliyatından sonraki acı, ameliyat sonrası zaten uyuşuk olan kesiden değil, orta hattaki onarılan kasların gerilmesinden kaynaklanır. Göğüs kemiğinden kasık kemiğine kadar birbirine dikilen çekirdek kaslar (diyastazis rekti onarımı) ağrıdığı için hastalar dik durma, merdiven çıkma, oturma pozisyonundan veya yataktan kalkma gibi normal aktivitelerinde rahatsız bulurlar.

Şöyle düşünün: Bir karın germe, temelde karın kasları için askeri eğitim kampıdır. O inatçı kaslar, gevşek karnınızın ferahlığını seviyordu. Yaklaşık bir hafta boyunca ağrılı ve yorgun davranarak ortama adapte olmaya çalışırlar. Bu kaslar, onları sıkı tutmak için konulan dikiş katmanlarından dolayı hızla yorulur. Acı bir hafta sonra azalır ve bunun hakkında daha az düşünmeye başlarsınız. Karın germe ameliyatı olanların yorumları görülür ki, çoğu kadın karın germe ameliyatından sonraki sadece 2 hafta sonra dik yürüyor ve günlük aktivitelerine devam ediyor.

Hastalar karın germe ameliyatından sonra spor 4 ila 6 hafta sonra başlanabilir. Elbette karın germe ameliyatı sonrası spor için önce karın kaslarını fazla gelmeyen hareketler ile başlayınız. Karın germe ameliyatı sonrası egzersiz soran hastalara yavaş yavaş egzersizlerine geri dönmelerini ve acı veriyorsa geri çekilmelerini öneriyoruz.

Pek çok insan, karın germe ameliyatının kapsamını hafife alır ve sadece fazla derinin çıkarılmasının değil, kalan dokunun daha sonra gerilip tamamen yeniden konumlandırılmasının gerektiğinin farkında değildir. Karın Germe kapsamlı bir ameliyattır. Karın Germe Sonrası Ağrı olacağı korkusu birçok kişiyi bu ameliyattan vazgeçirebilmektedir. Karın Germe Ameliyatı Sonrası Ağrı olsa da her hastanın ağrı eşiği ve Karın Germe Yaptıranların Yorumları ağrı konusunda farklıdır. Bu durum Karın Germe sonrası tam olarak nasıl hissedeceğinizi söylemeyi imkansız kılar. Bununla birlikte, bir Abdominoplasti Sonrası Ağrı hakkında size bazı ipuçlarını bu yazıda vermek istiyoruz.

Tıpkı her iyileşmenin kişiden kişiye değişiklik göstermesi her Karın Germe Ameliyatı da bir sonrakinden biraz farklıdır. Bu, her insanın hissettiği ağrı türü ve rahatsızlık miktarının da anlaşılır bir şekilde farklı olduğu anlamına gelir. Karın Germe Ameliyatı sonrası yaşanan ağrı, büyük ölçüde gerçekleştirilen prosedürün kapsamı ile ilişkilidir. Karın Germe ile birlikte liposuction'da yapılmış ise Karın Germe Sonrası Ağrı daha farklı olacaktır. Yine aynı şekilde yapılan karın germe ameliyatı tipi gibi faktörler Karın Germe Sonrası Ağrı türünü ve içerir. Örneğin, çevresel karın germe veya 360 derece karın germe (360 Body lift) (vücudun her tarafını saran bir germe) geçiren hastalar, mini karın germe prosedürü geçiren birine göre muhtemelen daha uzun ve daha rahatsız edici bir iyileşme yaşayacaktır.

Ağrının türü ve hissedilen yer ile ilgili olarak, karın germe ameliyatı hastalar tarafından yaygın olarak bildirilen birkaç deneyim vardır. Karın Germe Sonrası Ağrı varsa, hastalar kesiğin yapıldığı alt karın bölgesinin genellikle üstündeki karın bölgesinde rahatsızlık hissedeceklerdir. İlk başta bu kafa karıştırıcı görünebilir, ancak karın dokularının kaldırılması ve yeniden konumlandırılmasının bir sonucu olarak alt karın bölgesinin gerçekten uyuşması ve böylece alt karın bölgesindeki sinirleri geçici uyuşukluğu gerçeğiyle kolayca açıklanabilir. Bununla birlikte, üst karın, hala sağlam olan ve o bölgede Karın Germe Sonrası olan Ağrı ağrının hissedilmesine neden olabilecek birçok sinir içerir.

Abdominoplasti sonrası ağrının türü değişkenlik göstermektedir. Örneğin, karın bölgesindeki kas spazmlarının hafiflemesi ve sinirlerin iyileşmesinin altı hafta kadar sürmesi alışılmadık bir durum değildir. Bir karın germe işleminden sonra, sinirler dışarıdan göbek deliğinize doğru iyileşir ve bazıları, tipik olarak göbek deliğinin altında, asla iyileşmez. Ancak çoğu durumda, hastalar ameliyattan sonraki ilk on günün en rahatsız edici dönem olduğunu ve bu noktadan sonra rahatsızlığın hızla azaldığını bildirmektedir. Karın germe ameliyatı sonrası iyileşme sırasında karıncalanma hissi çok yaygındır. Çoğu insan bu hissi katlanılabilir bulur.

Bir abdominoplasti sonrası ağrı seviyesi değerlendirirken, kendi ağrı toleransınız dikkate alınması gereken en önemli faktörlerden birisidir. Bazı hastalar ameliyat sonrası reçete edilen standart ağızdan alınan ağrı kesici ilaçları bile kullanma gerekliliği ihtiyacı hissetmezler. Ancak bazıları, ağrı kesici ilaçları daha sık kullanır veya ameliyat sonrası erken dönemde damardan ağrı kesici ihtiyacı olabilir. Karın germe ameliyatı sonrası evde damardan ağrı kesici uygulamasına gerek kalmamaktadır. Bu desteği sadece Karın Germe Sonrası ilk akşam ağrı kontrolünde tercih ediyoruz.

Karın Germe Ameliyatı Sonrası Ağrıyı Azaltmak için Neler Yapılmalıdır?

Karın germe olarak da bilinen abdominoplasti, fazla yağ ve deriyi alarak ve deforme karın kaslarını onararak karnı düzleştiren kozmetik bir cerrahi prosedürdür. Çoğu insan karın germe sonrası birkaç hafta içinde iyileşir. Karın Germe Ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde hem işlemin kendisinden hem de kesi iyileşirken yaptığınız hareketlerden dolayı şişlik ve orta derecede ağrı hissedebilirsiniz. Karın germe ameliyatı sonrası ağrıyı azaltmak için çeşitli stratejiler deneyerek bu dönemi daha rahat atlatabilirsiniz.

Karın Germe Ameliyatı Sonrası Yaşam Tarzı Yönetimi

Karın Germe Ameliyatı Sonrası iyileşirken, ilk birkaç ay boyunca ağrının başlamasını önlemek ve varsa ağrınızı azaltmak için yapabileceğiniz pratik şeyler vardır.

Karın germe ameliyatı sonrası fiziksel aktiviteyi sürdürün: Karın Germe Ameliyatı Sonrası iyileşirken, basit günlük işleri yapmaya devam etmeli ve düzenli olarak kalkıp evinizde dolaşmalısınız. Bu, zararlı kan pıhtıları geliştirme riskinizi azaltmak (Karın germe ameliyatı sonrası emboli atması riskini azaltmak) için önerilir. Aynı zamanda bir pozisyonda çok uzun süre kalmanızı önler.

Karın Germe Ameliyatı Riskli mi? sayfamızıda okuyabilirsiniz.

Karın germe ameliyatı sonrası yorucu egzersizlerden kaçının: Karın Germe Ameliyatı Sonrası iyileşirken ve yaralarınız iyileşirken, en az altı hafta boyunca veya doktorunuz izin verene kadar yorucu faaliyetlerde bulunmamalı ve ağır cisimler kaldırarak kesilerinizi zorlamamalısınız. Karın Germe Ameliyatı Sonrası İyileşme tamamlandıktan sonra zorlu egzersizlere başlamak veya geri dönmek isterseniz, iyileşme süreniz boyunca egzersiz yapmak için yürüyerek bir miktar formda kalmanız iyi bir fikirdir.

Karın germe ameliyatı sonrası sigara içmeyin: Karın germe ameliyatı sonrası İyileşme sürecini hızlandırmak için sigara kullanımından kaçınmalısınız. Nikotin, vücudun iyileşme yeteneğini ciddi şekilde tehlikeye atar. Kan damarlarının daralmasına neden olarak kesi yerindeki cilt hücrelerine oksijen verilmesini zorlaştırır ve sonuç olarak iyileşme sürecini geciktirir.

Karın germe ameliyatı sonrası kabızlıktan kaçının: Karın germe ameliyatı sonrası mide bulantısı veya halsizlik nedeniyle yemek yemiyorsanız kabız olabilirsiniz. Narkotik ağrı kesici ilaçlar da sonunda karın ağrısına yol açan kabızlığa neden olur. Karın germe ameliyatı sonrası kabızlığı önlemek için lif oranı yüksek yiyecekler yemeye ve bol miktarda sıvı içmeye çalışın. Mide bulantısı veya kabızlık devam ederse, reçetesiz veya reçeteli ilaç almanız gerekebilir.

Karın Germe Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Karın Germe Ameliyatı Sonrası Ağrı Yönetimi

Karın germe ameliyatı sonrası ağrı kesici ilaçlar: Birçok cerrah, kanama belirtisi yoksa karın germe ameliyatı sonrası 48 saat sonra non steroid anti-enflamatuar ilaçlar almayı önerebilir. NSAİİ'ler ödemi azaltabilir ve hastaların daha ağır ağrı kesicileri daha erken bırakmasını sağlayarak bu ilaçlardan daha az yan etkiyle sonuçlanabilecek ağrı kesici sunabilir.

Karın germe ameliyatı sonrası reçeteli ilaçlar: Uzun etkili narkotik ağrı kesici ilaçlar genellikle kanamaya neden olmadıkları için reçete edilir. Bununla birlikte, düşük dozlarda narkotikler kabızlığa neden olabilir; yüksek dozlarda nefes alma ve kalp problemlerine ve ayrıca bağımlılık riskine neden olabilirler.

Karın germe ameliyatı sonrası ağrı pompası: Karın germe ameliyatı sonrası, hasta hastanede yatarken kontrolümüz altında ağrı pompası ile damardan kuvvetli ağrı kesiciler vererek ilk akşamın son derece konforlu geçmesini sağlayabiliyoruz. Ağrınız şiddetliyse, ağrı pompası yüksek dozda reçeteli narkotik ağrı kesici ilaç ihtiyacınızı azaltabilir.

Karın Germe Ameliyatı Sonrası Bakım

Karın germe ameliyatı sonrası iyileşirken, korse giymek, yara bakımı ve dren takibi dahil, ilgilenmeniz gereken bazı rutin şeyler vardır. Bu görevlere dikkat etmek, ağrıyı azaltmaya veya önlemeye yardımcı olabilir.

Karın germe ameliyatı sonrası korse: Karın germe ameliyatı sonrası dönemde giymeniz için size bir korse giydirilecektir. Karın germe ameliyatı sonrası korse şişliği azaltacak ve karnı destekleyerek uygun iyileşmeyi sağlayacaktır. Ne kadar hızlı iyileştiğinize bağlı olarak karın germe ameliyatı sonrası korse iki hafta ila iki ay arasında giymeniz gerekebilir.

Karın germe ameliyatı sonrası pansuman: Karın germe ameliyatı sonrası dikiş yerine cerrahi pansuman veya bandaj uygulanacaktır. Karın germe ameliyatı sonrası pansuman değiştirip değiştirmemeniz gerektiği ve değiştirecekseniz ne sıklıkta ve nasıl yapacağınız konusunda size doktorunuz bilgi verilecektir. Evde karın germe ameliyatı sonrası pansuman en önemli yönü yaranızı temiz tutmanız ve ona karşı nazik davranmanızdır. Ayrıca karın germe ameliyatı sonrası kesi bölgesinde ağrı, şişlik, kızarıklık, irin, sıcaklık veya kanama gibi sorunlara dikkat etmeniz için bilgiler verilecektir.

Karın germe ameliyatı sonrası dren: Bir abdominoplastiden sonra, cerrahi sahadaki fazla sıvıyı boşaltmak için geçici Abdominoplasti sonrası drenler konulur. Karın germe ameliyatı sonrası iz hastaneden çıkmadan önce bakım ekibimiz tarafından size diren eğitimi verilecektir. Karın germe ameliyatı sonrası drenleri nasıl koruyacağız, nasıl boşaltacağız, nasıl ölçeceğiz gibi detaylar sizlere eğitimle hemşirelerimiz tarafından aktarılacaktır.

Karın germe sonrası sırt ağrısı: Karın germe ameliyatı sonrası şikayetler içerisinde sıkça iletilenlerden birisi karın germe sonrası sırt ağrısıdır. Karın germe ameliyatı sonrası sırt ağrısının sebebi bel bölgesine karın germe ameliyatı ile birlikte yapılan liposuction ve devamlı sırt üstü yatmaya bağlı olarak postural bir ağrıdır. Karın germe ameliyatı sonrası liposuction’a bağlı olan sırt ağrıları 2-3 gün içerisinde azalır, yaklaşık bir hafta sonra yan yatma izni verileceği için karın germe sonrası sırt ağrısı bir hafta içerisinde tedricen azalır.

Güncelleme Tarihi: 20.01.2023
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Editör
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

+90541 932 4689

Doç. Dr. Tarık ÇavuşoğluDoç. Dr. Tarık ÇavuşoğluPlastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
+90541 932 4689