Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
  1. Türkçe
  2. English
  3. German
Menü

Lazer Epilasyon Yanığı

Lazer Epilasyon Yanığı

Lazer Epilasyon Yanıkları: Tedavi, Nedenleri, Belirtileri, Tanı

Lazer Yanıkları

Ülkemizde her yıl çok sayıda insan lazer epilasyon tedavisi görmektedir ve birçok küçük veya daha şiddetli lazer yanığı sadece ağrılı olmakla kalmayıp aynı zamanda kalıcı izler de bırakabilmektedir.

Lazer epilasyon yanıkları tedavisi, nedenleri ve belirtileri hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Lazer epilasyon yanıklarının ana nedenlerinden biri çalışma izni olmayan merkezlerde bakımları olmayan hatta onayı olmayan lazer epilasyon cihazları ile yapılan uygulamalardır. Lazer epilasyon yaptıranlar, işlem öncesinde seçtikleri merkezin uygulama ehliyeti olup olmadığını sorgulamalıdır.

Bir diğer konu da lazer epilasyonu yapanlar. Lazer epilasyon genellikle doktor gözetiminde uzman estetisyenler tarafından yapılmaktadır. Lazer epilasyonu yapan kişinin tecrübesi, kullanılan lazer epilasyon cihazına aşinalığı da sizin lazer yanığı olma riskinizi minimale indirecektir.bazı salonların doğru şekilde bakımı yapılmayan veya hatta onaylanmayan makineler kullandığı akılda tutularak, bir güzellik uzmanı veya operatörün deneyimsizliğine bağlanabilir.

Lazer epilasyon yanıkları, lazer yanıkları ile ilişkili semptomlar ve en yaygın lazer yanığı tedavisi hakkında bilgi edinmek için aşağıdaki yazımızı dikkat ile okuyunuz.

Lazer Yanığı Nedir?

Günümüzde tüm zamanlardan daha fazla sayıda erkek ve kadının lazer epilasyon yaptırması ile birlikte, lazer yanığı olanlar sayısı son yıllarda arttı. Bunun nedeni, artık daha fazla güzellik salonu ve diğer güzellik kuruluşlarının bu hizmeti sunması ve çoğu zaman işin deneyimsiz personel tarafından yapılmasıdır. Lazer epilasyon için gerçek, doğru eğitimli ve deneyimli bir profesyonel tarafından yapılmasını seçerseniz, nadiren lazer yanığı yaşarsınız.

Lazer epilasyon, istenmeyen tüyleri gidermek için konsantre monokromatik ışık huzmesi (lazer) kullanan kozmetik bir tıbbi prosedürdür. Lazer epilasyon tedavisi sırasında güçlü lazer cihazları, kıldaki melanin tarafından emilen bir ışık yayar. Işık enerjisi daha sonra kılın doğurgan kısmı olan, kıl köklerini yok eden ısıya dönüştürülür. Kıl kökünde yaratılan kontrollü hasar, gelecekteki kıllrın büyümesini engeller veya geciktirir.

Lazer epilasyon, tüylerin büyümesini uzun süre etkili bir şekilde geciktirse de, yaygın inanışın aksine, genellikle kalıcı epilasyonla sonuçlanmaz. İlk epilasyon için birden fazla lazer epilasyon seansı gereklidir ve kıl köklerinin yenilenmemesini sağlamak için rötuşlar veya bakım tedavileri de gerekebilir.

Bu popüler tedavi, gözler hariç vücudun herhangi bir yerindeki istenmeyen tüyleri azaltmak için kullanılır. En sık lazer epilasyon yapılan sahalar yüz, bacaklar, koltuk altları, göğüs, bikini bölgesi ve sırttır.

Lazer Epilasyon Yanığı

Kısacası, lazer epilasyon işlemini daha ucuza sunan merdiven altı güzellik salonlarından uzak durmak en iyisidir. Lazer epilasyon sırasında lazer epilasyon yanığı yaşama riskine girersiniz. "Evde lazer epilasyon" uygulamak da sizi hafif veya daha şiddetli yanık riskine daha fazla maruz bırakır.

Lazer epilasyon bu kadar popüler olduğu için, sadece en iyi lazer epilasyon merkezleri size güvenli ve etkili bir lazer epilasyon tedavisi sunacaktır. Bununla birlikte, lazer epilasyon özellikle vasıfsız veya deneyimsiz güzellik teknisyenleri tarafından yapıldığında ciddi lazer epilasyon yanığı ile sonuçlanabilir. Lazer epilasyonun cilt tahrişi, ciltte leke ve kızarıklık gibi yan etkileri vardır.

Bununla birlikte, en büyük sağlık sorunu, tedaviniz sırasında gerekli önlemler alınmadığı için lazer yanığı maruz kalmanızdır. Küçük veya daha şiddetli bir lazer yanığı yaşadıysanız, yapmanız gerekenler için mutlaka bir Plastik Cerrah ile irtibata geçiniz.

Lazer Yanığı Neden Olur?

Lazer yanığı nedenleri aşağıda sayılmıştır;

  • Yanlış ve kötü yapılan lazer epilsyon,
  • Niteliksiz ve deneyimsiz teknisyenler,
  • Yanlış bir lazer cihazı seçimi,
  • Bakım sonrası cilt tedavisinin yanlış yapılması,
  • Lazer epilasyon prosedürü sırasında kullanılan yanlış enerji seviyeleri.

Lazer epilasyon yapan estetisyen cihazı doğru enerji seviyesine ayarlayamadığı için epilasyon prosedürü sırasında lazer yanığı yaşayabilirsiniz. Sonuç olarak, cildiniz olması gerekenden daha fazla ısı emer ve bu da lazer epilasyon yanığına maruz kaldığınız anlamına gelir.

Birinci Derece Lazer Yanığı Nedir?

Deneyimsiz bir estetisyen tarafından gerçekleştirilen bir işlem sırasında birinci derece epilasyon lazer yanığı yaşayabilirsiniz. Bu tür yanık hafiftir ve yanık bölgesinde hafif bir ağrıya ek olarak gelişen kızarıklık ve şişmeyi içeren semptomların tanınması kolaydır. Birkaç saat veya bir gün sonra cildinizin yanık bölgesinde soyulduğunu görebilirsiniz.

Birinci derece epilasyon lazer yanığı, epilasyon prosedürünü takiben cildinizin üst tabakasını tipik olarak olumsuz etkileyen “yüzeysel” yanık olarak adlandırılır. Bununla birlikte, yanık vücudunuzun geniş bir alanını kaplıyorsa ve çok fazla acı çekiyorsanız, daha rahat olmanız için bir an önce tıbbi yardım almalısınız.

Lazer Yanıklarının Belirtileri Nelerdir?

Aşağıda ayrıntıları verilen lazer epilasyon yanıkları ile ilgili spesifik belirti ve semptomlar vardır:

  • Lazer yanığı bölgesinde şiddetli şişlik,
  • Cildiniz lazer yanığı bölgesinde kırmızıya döner,
  • Lazer yanığı bölgesinde cilt rengi değişikliği yaşayabilirsiniz,
  • İşlem sırasında cildiniz ısınır ve soğumaz.

Daha önce de belirtildiği gibi, lazer epilasyon işlemi deneyimli güzellik uzmanları tarafından iyi bir şekilde yapıldığında bile yanık olmasa da yine de aşağıdakileri içeren bazı yan etkiler yaşayabilirsiniz:

Lazer Epilasyon Yan Etkileri

  • Lazer epilasyon sonrası birkaç saat sonra geçen hafif cilt yanıkları,
  • Lazer epilasyon sonrası cilt tahrişi,
  • Lazer epilasyon sonrası ciltte renk değişikliği,
  • Lazer epilasyon sonrası deri döküntüleri işlem sonrası olağan olabilir.

Eve gidene kadar herhangi bir rahatsızlık olmasa da lazer yanığı geçirdiyseniz hemen bilmeniz gerektiğini belirtmekte fayda var. Bununla birlikte, lazer epilasyon yanığı geçirdiğinizden şüpheleniyorsanız hemen lazer epilasyon yapan merkeze başvurmalı ve işleminizi gerçekleştiren estetisyen ile görüşmeyi talep etmelisiniz. Bunu takiben lazer yanığınız için tıbbi yardım almanızı öneririz.

Lazer Yanıkları Nasıl Önlenir?

Lazer yanıklarından muzdarip olma riskini azaltmanın yollarından biri, lazer epilasyon yapan merkez iyi seçilmesidir. Ayrıca, lazer epilasyon yapan estetisyenin lazer tecrübesini sorgulamaktan çekinmeyin. Ağrılı lazer yanıklarından kaçınmanın diğer yollarından bazıları şunlardır:

  • Kullanılan lazer cihazının cilt tipinize, cilt tonunuza ve tüy renginize uygun olduğundan emin olun.
  • Lazer cihazının FDA onaylı olduğundan ve bakımının iyi yapıldığından emin olun.
  • Lazer epilasyonun deneyimli ve lisanslı bir estetisyen tarafından yapıldığından emin olun.
  • Lazer epilasyon seansınızdan 24 saat önce bacaklarınızı tıraş ettiğinizden emin olun, böylece lazer tarafından görünen tüyler yanmaz.

Lazer Yanığı Nasıl İyileşir?

Daha önce de belirtildiği gibi, lazer epilasyon tedavileri deneyimli estetisyenler tarafından yapıldığında genellikle güvenli olsa da, aşağıdakileri içeren bazı yan etkilere maruz kalma riski her zaman vardır:

  • Kırmızılık,
  • Şişme,
  • Kaşıntı/tahriş,
  • Cilt renginde veya dokusunda değişiklik.

Bu yan etkiler geçici olma eğilimindedir ve genellikle lazer epilasyon işlemini takiben birkaç saat veya birkaç gün içinde kaybolur. Semptomlar devam ederse, ciddi bir lazer epilasyon yanığı yaşamadığınızdan emin olmak için cildinizin etkilenen bölgesini muayene edecek bir doktora görünmenin zamanı gelmiştir.

Lazer Yanığı Tedavisi

Lazer yanığının tedavisi uzun zaman alabilir, ancak bir kez oluştuğunda asıl amaç herhangi bir yanık izini önlemektir. Bu nedenle, etkilenen bölgeyi güneşe maruz kalmaktan korumak hayati derecede önemlidir ancak doktorun önereceği doğru kremi kullanmak önemlidir.

Lazer epilasyon sırasında lazer yanıklarına maruz kalırsanız, lazer yanığı şiddetine göre evde kendiniz de yaranıza ilkyardım uygulayabilirsiniz. Lazer yanığına bağlı ağrıyı hafifletmeye yardımcı olacak birkaç ipucu;

  • Ödemi azaltmak için lazer yanığı bölgesine buz tutun veya soğuk bir banyo yapmayı deneyin.
  • Bir doktor tavsiye etmedikçe lazer yanığınız üzerinde yağlı veya tıkayıcı merhemlerden uzak durun.

İlk olarak genellikle birinci derece lazer yanığı evde en az 5 dakika soğuk suda bekleterek tedavi edilebilir. İkinci derece yanıkları olan kişiler genellikle bir Plastik Cerraha görünmelidir.

Lazer yanığında su toplaması durumunda ne yapmalı?

Lazer epilasyon yanığından sonra cildiniz su topladıysa, patlatmamalısınız. Lazer yanığında su toplayan bölge (bül) patlaması enfeksiyona neden olabilir.

Lazer epilasyon yanığı sonrası su toplayan bölgede herhangi bir kabarcığı patlatmamak gerekir. Çünkü lazer yanığı bölgesinde su toplayan deri altında yeni cilt oluşacak ve sıvı emilecektir. Büyük, ağrılı veya daha fazla tahriş olma olasılığı olmadıkça bir kabarcığı delmeyin. Sıvı kabarcığı, alttaki cildi temiz tutar, bu da enfeksiyonları önler ve iyileşmeyi destekler.

Lazer Epilasyon Yanığında Enfeksiyon Belirtileri

  • Ağrıda artış,
  • Yanık bölgesinde kızarıklık,
  • Şişme,
  • Yanık bölgesinden irin sızıyorsa,
  • Yanık çevresinde kötü bir koku,
  • Ateş.

Yukarıdaki belirtilerden bir veya birkaçı görüldüğünde acilen bir plastik cerraha başvurmanız önerilir.

Güncelleme Tarihi: 25.09.2021
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Editör
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

+90541 932 4689

Doç. Dr. Tarık ÇavuşoğluDoç. Dr. Tarık ÇavuşoğluPlastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
+90541 932 4689