Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
  1. Türkçe
  2. English
  3. German
Menü

Masseter Botoksu Hakkında Sık Sorulan 3 Soru

Masseter Botoksu Hakkında Sık Sorulan 3 Soru

Botoks ilk olarak kırışıklıkları ve yüzdeki çizgileri azaltmanın bir yolu olarak popüler oldu.

Günümüzde, Masseter Botoksu (Çene Botoksu) konusunda tecrübeli ve eğitimli bir doktor tarafından uygulandığında ağrı ve / veya aşırı aktif kasları oluşturduğu rahatsızlıkların tedavisinde de etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Egzersizler, ilaçlar, gevşeme teknikleri, ağız aletleri gibi geleneksel birinci basamak tedavilere yanıt vermeyen ağrılı semptomları olan çene eklemi (temporomandibular eklem) TME hastaları için tedavide sıklıkla Masseter Botoksu yöneliyoruz.

Masseter kasları (çene kası) dişlerinizi bir araya getiren ve dişlerinizi sıktığınızda şişen büyük kaslardır. Doğal olarak diş sıkma (Bruksizm) şikayeti olan bir hastaya Masseter Botoksu enjeksiyonları önerdiğimizde bize sorulan bazı sorular var. Bize en sık sorulan 3 soru ve cevapları;

Masseter Botoksu Hakkında

1- Yüzümün iki tarafı arasında asimetri var, bir tarafta çiğneme kasların daha fazla büyümüş. Masseter Botoksu yüzümün simetrisini iyileştirecek mi?

Evet, masseter kası simetrisini sağlamak için Botox enjeksiyonları kullanılabilir. Ancak bilinmesi gereken önemli şey şudur ki; Masseter Botox kas kütlesiyüzün her iki tarafında birden hacmen ve güç olarak kontrollü olarak azaltılır. Masseter Botoksu sırasında simetriyi de sağlamak için kuvvetli olan tarafa bir miktar fazla ünite Botox kullanarak istenilen sonuca ulaşmaya çalışılır.

Masseter Botoksu için kullanılan Botoksun hem yeri hem de hacmi miktarı dikkatlice planlanmalıdır. Masseter Botoksu tecrübe isteyen bir uygulamadır. En iyi Masseter botoksu yapan doktor bulana kadar enjeksiyonlar için acele etmeyiniz.

2- Masseter botoksu neden yapılır?

Botoks, çene (masseter) kaslarına iki nedenden biri için enjekte edilir: Birincisi ve en yaygın olanı ağrıyı azaltmaktır. Diş sıkmaya bağlı olarak çene ekleminde, şakaklarda, boyun ve baş ağrısı şeklinde hissedilen yansıyan ağrının azalması için Masseter Botoksu yapılır. Masseter Botoksu yaptıranların yorumları ikinci sebebin enjekte etmeyi tercih etmelerinin ikinci nedeninin çene profillerini inceltmek olduğu görülür. Bruksizm adı verilen diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlığı sonucu birçok kişi büyük, hacimli çene kasları geliştirir. Diş sıkanlarda köşeli ve genişlemiş bir çene yapısı görülür.

Masseter Botoksu sonrası ağrı şikayetleri ilk uygulama ile azalabilir. İlerleyen Çene Botoksu uygulamaları ile etki pekişir. Bruksizm Botoksu sonrası ağrı şikayetleri gerilemiyorsa ya Masseter Botoks dozu az gelmektedir, ya da çene eklemi gibi yapılarda kalıcı dejenerasyon gelişmiş olabilir. Diş sıkmaya bağlı çene ağrısının azaltılması için tercih ettiğimiz Masseter Botox protokolü 3’er ay ara ile yapılan Botoks uygulamalarını takiben, 3-4 ayda bir defa yapılan Maseter Botoksu uygulamasıdır.

Daha ince görünen bir çene elde etmek için yapılan estetik amaçlı Masseter Botoksu uygulamalarında estetik sonuç genelde 2-3. uygulama sonrası ortaya çıkar. Maseter Botoksu ile köşeli ve geniş çene yapısının ovale dönüşümü beklenir.

“Unutulmamalıdır ki, Bruksizm yani diş sıkma alışkanlığı kontrole alınmadığı sürece düzenli olarak Masseter Botoksu yaptırmanız önerilir.”

3- Sakız çiğnemeyi ve sert şeyler çiğnemeyi bırakırsam yüzümdeki köşeli görünüm ve diş sıkma alışkanlığım azalır mı?

Hacim kazanmış ve köşelenmiş çeneniz, masseter kaslarınızın yıllar boyunca aşırı çalışmasının bir sonucudur. Bu aktiviteleri durdurursanız bile, kaslarınız kendiliğinden zayıflamayacaktır. Diş sıkma Botoksu olarak da anılan Masseter Botoksu uygulamaları diş sıkma alışkanlığı devam ettiği sürece yapılmıyorsa etkisi devam eder.

Sonuç olarak;

Masseter Botoksu, diş sıkmaya bağlı olarak gelişebilecek semptomların (çene, şakak, baş ve boyun ağrısı),Temporomandibular eklem (Çene eklemi) problemlerinin engellenmesi ve çene hacmindeki artışa bağlı olarak gelişen yüz deformite-asimetrilerinin tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir. Ancak, uygun olmayan şekilde uygulanırsa faydasız olabilir ve hatta bazı çok hoş olmayan sonuçlar doğurabilir.”

Güncelleme Tarihi: 06.01.2021
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Editör
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

+90541 932 4689

Doç. Dr. Tarık ÇavuşoğluDoç. Dr. Tarık ÇavuşoğluPlastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
+90541 932 4689