Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
  1. Türkçe
  2. English
  3. German
Menü

Selülit ve Lipödem Farkı

Selülit ve Lipödem Farkı

Bacağınızda uzun zamandan beri sizi rahatsız eden girinti çıkıntılar, düzensizlikler; Selülit mi yoksa Lipödem mi? Selülitiniz olduğunu mu düşünüyorsunuz ya da bacaklarınızdaki görüntüyü dergide gördüğünüz selülitli bacak fotoğrafı ile mi özdeşleştiriyorsunuz? Yer yer çukurlaşmış, düzensiz ve dalgalanma içeren bacak ve popo derisi ve portakal kabuğu benzeri bir cilt yapınız mı var? Bu görüntü sadece selülit mi yoksa lipödem ile bağlantısı var mı?

Bu sorular kafanızda ve cevabını arıyorsanız selülit ve lipödem farkı sizler için yazdım...

Selülit Ve Lipödem Farkı

Selülit ve lipödem arasında bir bağlantı vardır, ancak Selülit ve Lipödem farklı durumlardır. Kadınların %90’ı selüliti olduğunu söylerken, selüliti olan kadınların yalnızca 10-11’inde Lipödem vardır. Selülit ile Lipödem arasında bir bağlantı vardır, ancak her Selülit Lipödem değildir. Selülit, Lipödemin bir işareti olabilir. Selülit derideki çukurluklar, düzensiz ve dalgalı görünüm (özellikle basen ve kalçalarda)ile kendini gösterir. Cildin yüzeyinin altındaki bağ dokusunun cildi aşağı doğru çekmesinden oluşan selülit görünümü tipiktir. Selülit, vücudunuzda fazladan yağ dokusu olup olmadığından bağımsız olarak ortaya çıkabilir. Yani selülit çok şişman olmayan kişilerde de görülebilir.

Lipödem, genişlemiş bacaklar ve kalçalar ile karakterize edilen genellikle simetrik görünen bir hastalıktır. Lipödemde selülitten farklı olarak bacakların, kolların, kalçaların ve gövde ile orantısız olması tipiktir. Yani Lipödem hastalarında kalın bacak ve kollar olmak ile birlikte görece olarak daha ince bir gövde vardır. Lipödemde genellikle bacaklarda ağrı ve morarma da tabloya eşlik eder. Selülit, tıbbi bir durum değildir, sadece cildin düzensiz dokusunu ifade eder ve Lipödem’in bir belirtisi olabilir.

Lipödem, insan sağlığını ve yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyebilen kronik ilerleyici bir yağ dokusu bozukluğudur. Ne yazık ki Lipödem’de ilaç, kompresyon, manuel lenf drenaj gibi konservatif tedaviler geçici bir rahatlama sağlarlar ancak hastalığın tedavisinde etkisizdirler. Lipödem tedavisinde günümüzde Vaser Liposuction (VaserLipo) başı çeken en etkili tedavi yöntemidir. Lipödem tedavisinde “Vaser liposuction”, lenfatik ve damar yapıları korurken etkili bir yağ alımına ve hastalığın seyrini değiştirmeye yarar. Lipödemi olan hastalarda uzman bir Estetik Cerrah yağ hücrelerini güvenli bir şekilde ortamdan uzaklaştırdıktan sonra özel diyet programları ve egzersizler ile vücut şekillendirmesi ile Lipödem tedavisi sona erer.

Selülit, Lipödemin bir belirtisi olabilir, ancak bu durum her selüliti olan kişinin Lipödem olduğu anlamına gelmez.

Güncelleme Tarihi: 27.01.2020
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Editör
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

+90541 932 4689

Doç. Dr. Tarık ÇavuşoğluDoç. Dr. Tarık ÇavuşoğluPlastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
+90541 932 4689