Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
  1. Türkçe
  2. English
  3. German
Menü

Lazer Yardımlı Koltuk Altı Terlemesi Tedavisi

Koltuk altının aşırı terlemesi günlük yaşamda can sıkıcı, zaman zaman kişiyi utandıran hatta kendisini toplumdan soyutlamasına neden olabilen bir sosyal yaşam problemidir. Ancak lazer tekniği ile uygulanan sonderece konforlu bir işlemle bu sorun ortadan kaldırılabilmektedir. Plastik ve Estetik Cerrahi Bölümü’nden Doç.Dr. Tarık Çavuşoğlu, lazerle terleme tedavisi hakkında bizlere bilgi verdi.

Aşırı terleme iş ve sosyal yaşamı olumsuz etkileyebiliyor

Terleme; sıcaklık değişimleri ve egzersiz sırasında vücut sıcaklığını ayarlamak için gerekli olan sağlıklı bir mekanizmadır. Terleme gerekenden çok olduğunda; stres yaratan, kişinin sosyal, iş ve kariyer yaşamını, ruh sağlığını, bireysel imajını, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir durum haline gelir. Vücutta normalde bir metrekareye karşılık dakikada bir mililitre ter salgılanır. Bu düzey bazı kişilerde otuz-kırk katına kadar çıkabilir. Fizyolojik terleme ihtiyacı dışında günlük hayatı olumsuz etkileyebilecek kadar fazla olabilen terleme durumuna “hiperhidroz” adı verilir. Bu duruma toplumda yüzde iki-üç oranında rastlanmaktadır.

Terleme strese, stres de terlemeye neden olabiliyor

Bölgesel hiperhidroz, el, yüz, ayak ve koltuk altında aşırı terleme olarak görülür. Sinirlenme, kaygı, stres ve heyecan terlemeyi artırır. Terleme olan bölgelerde bakteri yaşaması kolaylaşır ve kötü koku oluşur. Erişkin bir kişide ter bezi sayısı toplam iki ile beş milyon arasında değişir. Bunların yaklaşık üç milyonu kokusuz, berrak bir sıvı salgılayan ter bezleridir. Berrak ter salgılayan bezlerin çoğu ayakların tabanı, eller ve yüz bölgesinde bulunur. Koyu kıvamlı ve kokulu ter salgılayan ter bezleri ise koltuk ve genital bölge gibi belirli yerlerde bulunur. Koltuk altlarına diğer bölgelere göre daha yoğunlukta kokudan sorumlu koyu kıvamlı ter bezleri mevcuttur. Aşırı koltuk altı terlemesine karşı ilk savunma hattı antiperspiranlardır. Deodorantlar kötü kokuyu kısmen önleyebilir ancak terleme üzerine etkileri yoktur. Antiperspiranlar yetersiz olduğu yerde Botox (botulinum toxin A) kullanılabilmektedir. Uygulama etkili olsa bile altı ayda bir tekrar gerektirmektedir. Terleme önleyici ilaçlar da her zaman etkili olmamakta ve yan etkileri sebebi ile sıklıkla tercih edilmemektedir. İyontoforez ise elektirik aktivitesi ile ter bezlerinin fonksiyonlarında geçici olarak baskılama yaratır. En çok el ve ayak terlemelerinde kullanılır. Endoskopik torasik sempatektomi (ETS) aşırı çalışarak terlemeye yol açan sinirlerin kesilmesini içerir. Bu yöntemde içerdiği cerrahi risklerin yanı sıra koltuk altı terlemesinde elde olduğu kadar başarılı olmayabilmektedir.

Lazer kalıcı çözüm sağlayabiliyor

Lazer yardımlı aşırı terleme tedavisi lokal anestezi altında yapılmaktadır. Önce basit bir test ile koltuk altı ter bezlerinin haritası çıkartılır. Sonrasında üç milimetre kalınlığındaki kanüller aracılığı ile cilt altından koltuk altı ter bezleri kalıcı olarak etkisiz hale getirilmektedir. Toplam tedavi süresi bir saati geçmeyen bir uygulamadır. Lokal anestezi ile yapılan işlem sonrasında hasta yürüyerek evine gitmekte ve ikinci gün banyosunu yapmaktadır.İşlem sonrasında birkaç gün içerisinde hasta artık koltuk altından terlemediğini veya minimal terlediğini görmektedir. İşlemin etkisi ömür boyu olacak şekilde kalıcıdır. Hasta koltuk altından normalden az yada normal terleyen insanlar kadar terler. Sosyal anlamda görüntü ve kokusu ile sıkıntı yaratan koltuk altı terlemesinin sona erdirilmesi vücudun diğer bölgelerinden terleme devam ettiği için herhangi bir sağlık sorunu oluşturmaz.

+90541 932 4689

Doç. Dr. Tarık ÇavuşoğluDoç. Dr. Tarık ÇavuşoğluPlastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
+90541 932 4689