Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
  1. Türkçe
  2. English
  3. German
Menü

Silikon Emzirmeye Engel mi?

Silikon Emzirmeye Engel mi?

Silikon meme protezi ameliyatı olanlar emzirebilir mi veya silikon yaptıranlar ileride emzirebilir mi soruları en sık rastladığımız endişelerin başında gelir. En popüler estetik ameliyatlardan olan silikon meme protezi ile meme büyütme ameliyatları, göğüslerin şeklini, boyutlarını ve görünümünü geliştirerek hastalara büyük özgüven veren, hasta tatmininin en yüksek olduğu estetik ameliyatlardandır.

Doğuştan küçük olan göğüsler veya zamanla muhtelif sebepler ile hacim kaybına uğrayan memeler silikon meme protezi ameliyatı (meme büyütme ameliyatı) sonrası kadınsı figürün tekrar hastanın istediği ölçülere gelmesine yardımcı olabilir. Tecrübeli bir Plastik cerrah tarafından yapıldığında göğüs büyütme benlik saygısını artırmaya ve hatta hastaların genel yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Meme büyütme ameliyatı tipik olarak 18-50 yaş arası kadınlarda yapılır. Bununla birlikte, çocuk sahibi olmayı düşünen daha genç hastalar için, meme protezi ile emzirme konusunda kaygılar olabilir. Neyse ki, süt kanallarına, meme başına ve meme duyusuna zarar vermeden, meme uçları ve çevresindeki sinirlerin işlevini bozmadan silikon meme protezi ameliyatı yapabilecek tekniklerimiz mevcuttur.

Silikon Emzirmeye Engel mi?

Birçok kadın kendi deyimleri ile hamilelikte silikon veya silikon ile meme büyütme sonrası hamilelik konusunda tedirgindir. Gebelikte göğüs silikonu zararlı olur mu kaygısı ile meme büyütme ameliyatını erteler. Silikon taktıran olan ve hamile kalmayı düşünen hastalar da güvenli emzirme konusunda endişe duyabilirler. Bu kaygı ile silikon taktırıp emzirenler aramaya, onların tecrübelerinden faydalanmaya çalışırlar. Bu sebeple silikon meme protezi ve gebelik ilişkini merak edenlere silikon emzirmeye engel mi sorusunu yanıtlamaya çalıştık.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki; “meme protezi ve emzirme” konusunda en önemli faktör meme protezinin nereden konulacağı, kesinin nereden yapılacağıdır. Periareolar yani memenin kahverengi sınırından (areola) yerleştirilen meme protezlerinde meme hissinde azalma ve emzirmeyi etkileyebilecek bir sonuç yaşayabilir. Meme altı veya koltuk altından meme protezi yerleştirildiğinde süt kanalları etkilenmeyeceği için süt kanallarına zarar verme ve emzirmeye olumsuz etki ihtimali olmayacaktır.

Eskiden çok kullanılan ancak günümüzde fazla kullanılmayan tuzlu su içeren meme protezleri emzirme açısından bir zamanlar daha güvenli sayılsalar da, günümüzde yeni teknoloji silikon jel meme implantları hamilelik ve süt verme açısından güven vermektedir.

Kas altına yerleştirilen silikon meme protezlerinin gebelik ve emzirme döneminde daha güvenli olduğu söylenmektedir. Zira bazı yazarlar meme dokusunun hemen altına yerleştirilen silikon meme protezlerinin süt üretimini etkileyeceği kaygısını taşırlar.

Şu husus gözden kaçırılmamalıdır ki toplumda 10 kadından birisi herhangi bir cerrahi girişim geçirmese bile süt verememektedir. Göğüs büyütme ameliyatı talep eden kadınların birçoğu, süt vermeye müsait meme dokusunun çok fazla olmadığı, düz memeleri olan kadınlardır. Dolayısı ile belki de meme büyütme yaptırmasalar (silikon taktırmasalar) bile süt veremeyebilecek olmaları ihtimali de göz ardı edilmemelidir.

Meme protezi ile emzirmede sorun yaşıyorsanız, bunun nedeni yukarıda saydığımız gibi protezin yerleşim yeri olabileceği gibi yetersiz meme dokusu da olabilir. Memeye silikon girince süt verilmez veya silikon taktırınca süt verilmez inanışları yanlıştır. Kaldı ki birçok kadın meme silikonu taktırmamış bile olsa süt verme konusunda başlangıçta sorunlar yaşayabilir, uzman yardımı ile süt verme konusunda meme uyarılabilir.

Özetle ileride gebe kalmak ve emzirmek isteyen kadınlar silikon meme protezi ile meme büyütme talebi ile gittikleri Plastik Cerrahlarına bu konudaki kaygılarını dile getirebilir ve meme altı kesi ile bu konudaki kaygılarından kurtulabilirler. Meme altından yerleştirilen silikon, hem süt vermeye emzirmeye engel değildir, hem de meme altında kalan makul ve kısa bir ize sahiptir.

Güncelleme Tarihi: 20.01.2020
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Editör
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

+90541 932 4689

Doç. Dr. Tarık ÇavuşoğluDoç. Dr. Tarık ÇavuşoğluPlastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
+90541 932 4689