Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
  1. Türkçe
  2. English
  3. German
Menü

Jinekomasti Nedir?

Soru Sor
Jinekomasti Nedir?

Jinekomasti

Jinekomasti (erkeklerde meme büyümesi) her yaşta olabilir.

Jinekomasti erkek bireylere sosyal anlamda sorunlar ve rahatsızlıklar yaratabilir. Jinekomasti doğum sonrası bebeklerde, ergenlik veya yaşlanma sebebi ile hormonlardaki değişiklikler sebebi ile oluşabilir.

Genel olarak, jinekomasti ciddi bir sorun değildir, ancak durumla başa çıkmak sosyal anlamda zor olabilir. Jinekomastisi olan erkekler bazen göğüslerinde ağrı hissederler. Kıyafet seçimi ve bu durumun sosyal kabulü oldukça sıkıntılı durumlara yol açabilir. Jinekomasti erkek imajını etkilediğinden sosyal ve psikolojik bir çok probleme sebep olabilir.

jinekomasti nedir?

Erkeklerde Meme Büyümesi Jinekomasti

Jinekomasti erkekte meme bezi dokularının veya memelerde fazla yağlanmanın oluştuğu bir bir sorundur. Erkekte göğüs dokusu genelde 2-2,5 cm den daha azdır ve doğrudan memenin altında bulunur. Jinekomasti tek bir memeyi veya her iki memeyi içerecek şekilde, tek taraflı veya iki tarafta mevcut olabilir.

Erkeklerde büyük meme dokusu ve göğüslerde hassasiyet jinekomastide en sık görülen şikayetlerdir.

Jinekomasti Belirtileri

"Jinekomasti miyim" sorusu bize en sık sorulan sorulardandır. Jinekomasti Belirtileri olarak erkeklerde meme boyutlarında, meme hacminde artış sayılabilir. Bu jinekomasti belirtilerinin yanı sıra memelerde hassasiyet de olabilir.

Jinekomasti belirtilerinden sıkça görünenlerinden olmasa da memelerde ağrı, akıntı ve asimetri görülebilir. Özellikle glandüler tip jinekomasti de yani meme dokusunun yoğun olduğu durumlarda meme başı arkasında sertlik de ele gelebilir.

Jinekomasti Nedeni

Jinekomasti sıklıkla hormon dengesindeki değişikliklerden kaynaklanabilir.

Yenidoğan bebeklerde anneden geçen hormonların etkisi ile geçici bir jinekomasti görülebilir. Hormonal bir geçiş dönemi olan ergenlikte (puberte) erkekte göğüs büyümesi olması doğaldır. Geçici olmasını beklediğimiz bu dönem uzar ve kalıcı olursa buna Jinekomasti (erkek meme büyümesi) adı verilir.

Genellikle kilo fazlası olan genç erkeklerde obeziteye bağlı Jinekomasti görülme sıklığı daha fazladır. Ergenlik döneminde birçok erkekte görülen jinekomasti (Erkek Meme Büyümesi) ergenlik döneminden sonra spontan (kendiliğinden) düzelmektedir. Ancak bazı durumlarda uzaması ile bu dönemde genç erişkinde kalıcı psikolojik izler bırakabilmektedir.

Jinekomasti nedenleri arasında erkeklik hormonunun azlığı ile kendini gösteren bazı hastalıklar, herhangi bir sebep ile testislerin cerrahi olarak alınması, kadınlık hormonu östrojen artışı ile seyreden durumlar, testis, akciğer, karaciğer ve sürrenal (böbrek üstü bezi) tümörlerindeki jinekomasti sayılabilir.

Kronik hastalıklar, hipertroidi, hipotroidi de jinekomasti nedenleri arasındadır. Düzenli ve uzun süreli kullanılan alkol, marihuana, amfetamin, antidepresanlar, vücut geliştirme ilaçlarında kullanılan anabolik steroidler erkeklerde göğüs büyümesine yol açabilir.

Jinekomasti Neden Olur?

Çeşitli sebepler ile erkeklerde jinekomasti görülebilir. Ergenlik döneminde, vücut düzenli olarak hormon seviyelerinde değişiklikler yaşar ve bu da jinekomasti olarak karşımıza çıkar; Bu nedenle ergenlik döneminde jinekomasti çok yaygındır.

Yenidoğanda jinekomastiye anneden gelen östrojen neden olur. Erkek bebeklerde meme tomurcukları yaygındır. Göğüs tomurcukları 6 aylıkken kademeli olarak kaybolma eğilimindedir, ancak bazı bebeklerde daha uzun sürebilir.

Ergenlik öncesi jinekomasti erkek çocuklarda, östrojen üreten bir tümörden de kaynaklanabilir. Meme tomurcukları ergenlik döneminde yaygındır. Tomurcuklar 2 yıla kadar sürebilir, ancak ilk yıl içinde kaybolma eğilimindedirler.

Ergenlikte jinekomasti, ergenliğin hormonal değişikliklerinden kaynaklanır. Jinekomasti, erken ergenlikten orta ergenliğe kadar birçok erkek çocukta görülür. Genellikle 6 ay ile 2 yıl arasında kaybolur.

Yetişkin erkeklerde jinekomastiye karaciğer veya akciğer kanseri, karaciğer sirozu, aşırı aktif tiroid veya hipofiz bezi, adrenal bezler veya testis kanseri gibi hormon sorunları gibi başka bir durum neden olabilir. Alkol, esrar, metamfetamin ve eroin kullanımı da jinekomastiye neden olabilir.

Kilo alımı ile birlikte obez erkeklerde yalancı jinekomasti (pseudojinekomasti) görülebilir. Yalancı jinekomasti bazen kilo verme ve yoğun spor ile gidebilir, bazen kalıcı olabilir.

Benzer şekilde, erkekler yaşlandıkça vücutları daha az testosteron ve daha fazla östrojen üreten yağ dokusu üretir; yaşlı erkeklerde jinekomasti sık görülür. Diğer bir yaygın sebep ise, vücudun daha fazla östrojen üretmesine veya halihazırda ürettiği östrojene daha açık hale gelmesine neden olabilen, özellikle androjen veya progesteron içeren anabolik steroidlerin (sporcu takviyelerine bağlı jinekomasti) kullanılmasıdır.

Jinekomasti nedenleri arasında en ciddi olanlar arasında testis kanseri, tiroid bozuklukları, karaciğer yetmezliği ve tümörler sayılabilir.

Jinekomastinin kendisi genellikle zararsızdır, ancak özellikle hormon reseptörü pozitif hastalık ile birleştiğinde erkek meme kanserine yönünden uyanık olunması ve bir doktora danışılması tavsiye edilir.

Jinekomasti Nedenleri Nelerdir?

  • Hormon dengesinde değişiklik,
  • Erkeklik hormonu azlığı,
  • Kronik hastalıklar,
  • Uzun süreli alkol alımı,
  • Bazı vücut geliştirme ilaçları
  • Yaşlanma,
  • Bazı hastalıklar (Örneğin: Adrenal bez ve testis tümörleri veya hipofiz bezi hastalıkları),
  • Hipertiroidi Hipogonadizm Böbrek hastalıkları Karaciğer yetmezliği,
  • İlaçlar (AIDS ilaçları, bazı anksiyete ilaçları, bazı antibiyotikler ve kemoterapi ilaçları),
  • Kalp ilaçlarının bir kısmı Antidepresanlar Ülser ilaçları,
  • Yasadışı uyuşturucular, Anabolik steroidler, amfetamin, eroin, esrar, alkol.

Jinekomasti nedenleri arasında en sık görüleni herhangi bir sebebe bağlı olmayan (idiyopatik jinekomasti) dir.

Jinekomastiye Neden Olan Genetik Problemler Nelerdir?

Jinekomastinin genetik nedenleri nadirdir. Bununla birlikte, en yaygın genetik neden, Klinefelter sendromu olarak bilinen bir durumdur. Klinefelter sendromunuz varsa, fazladan bir X kromozomunuz vardır. Bu, testislerinizin normal miktarda testosteron üretmediği anlamına gelir. Bu durumda testosteron almak jinekomastinin oluşmasını önleyecektir.

Klinefelter sendromu iseniz jinekomastiniz varsa, testosteron tedavisi bunu azaltabilir. Bazen, kalan fazla meme dokusunu çıkarmak için kozmetik cerrahi gerekir.

Jinekomasti ve Meme Kanseri Arasında Bir Bağlantı Var mı?

Meme kanseri erkeklerde çok nadir görülür (tüm meme kanserlerinin %1'inden azı). Meme kanseri jinekomastiden farklı şekilde kendini gösterir. “Erkekte meme kanserinin sebep olduğu Jinekomastide” kitleler genellikle yumuşaktan ziyade genellikle sert ve düzensizdir ve genellikle göğsün bir tarafındadır. Erkek meme kanserinin belirtileri arasında meme başı deformitesi veya akıntısı veya koltukaltında nodüller sayılabilir. Jinekomastili erkeklerin meme kanserine yakalanma oranı hala çok nadir olmasına rağmen yaklaşık iki kat daha fazladır.

Jinekomasti Yapan İlaçlar Nelerdir?

Jinekomasti çok sayıda tedavi amacı ile kullanılan ilacın yan etkisi veya kötüye kullanımı sonucunda gelişebilir.

  • Kortikosteroidler ve anabolik steroidler,
  • Antibiyotikler (bir kısmı),
  • Dong quai, çay ağacı yağı ve lavanta gibi şifalı bitkiler,
  • Opioidler (narkotik ilaçlar),
  • Östrojen preparatları (veya soya ürünlerinde olanlar dahil),
  • Peptik ülser ilaçlarından bazıları,
  • Anti-anksiyete ilaçlarından bazıları jinekomasti yapan ilaçlar olarak sayılabilir.

Jinekomasti Hangi Bölüm Bakar?

Jinekomasti hangi bölüm ilgi sahasındadır sorusu sıkça bize ulaşmaktadır. Jinekomasti belirtilerine sahipseniz Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerraha başvurmanız durumunda hem Jinekomasti tanısı, hem de Jinekomasti tedavisini planlayacaktır.

Jinekomasti Bir Sağlık Problemi Mi?

Jinekomasti daha çok estetik bir problemdir. Genellikle bol kıyafetler giyen, t-shirt yerine gömlek giymeyi tercih eden, kambur yürüyerek jinekomastiyi kamufle etmeye çalışan birçok insana rastlarız. Jinekomasti şikayeti olanlar yazın denize girmek bile istemezler.

Jinekomasti östrojen ve erkeklik hormonlarının dengesizliğinden kaynaklanabilir. Bu hormonal dengesizlik, ergenlik döneminde olduğu gibi geçici veya ileri yaşlarda görülen jinekomastide olduğu gibi kalıcı da olabilir. Yenidoğan, ergenlik çağındaki erkekler ve yaşlı erkekler, hormon seviyelerindeki değişikliklerin bir sonucu olarak jinekomasti geliştirebilir, ancak başka nedenler de vardır.

Tümörler, hormonal dengesizlikler ile seyreden sistemik hastalıklar ve endokrinolojik hastalıklar sebebi ile jinekomasti oluşabilir. Jinekomasti, bazen simetrik bazen de asimetrik olarak meme büyümesi ile seyreder. Yani bir meme diğerinden biraz daha fazla büyük olabilir.

Jinekomasti Nasıl Anlaşılır?

Jinekomasti muayenesi doktorunuzun bu şikayetlerinizin ne zaman başladığı ve mevcut sağlık durumunuz, geçirilen hastalık ve operasyonları içeren soruları ile başlar. Doktorunuz size sorduğu geçmişte sahip olduğunuz hastalıklar, aldığınız ilaçları ve sağlığınıza dair sorulara doğru ve net cevap vermeniz tanıyı kolaylaştırır.

Fizik muayenede memede kitle ve yağ dokusu/meme dokusu oranı incelenir. Gerekli durumlarda meme ultrasonografisi ve mamografi istenebilir. Hormonal bir dengesizlikten şüphelenilirse hormon ve kan tetkikleri yapılabilir. Jinekomasti ergen çocuklarda sık görülür. 14 yaşındaki erkek çocukların %65'inde jinekomasti vardır. Göğüs büyümesi devam eden bu yaş grubunda muhtemelen 2 ya da 3 yıl sonra jinekomasti kendiliğinden kaybolacaktır.

Özetle jinekomasti tanısı, muayene, hormonal tetkikler, görüntüleme yöntemleri (meme ultrasonografisi, MR) ile konulur. Eğer hastada yukarıda saydığımız herhangi bir sorun yoksa jinekomasti cerrahi tedavisine geçilir.

Jinekomasti Tedavisi Ankara

Ergenlikte olduğu gibi geçici hormonal değişimlere bağlı olarak gelişen Jinekomasti birkaç yıl içerisinde kendiliğinden düzelebilir. Bunlarda genellikle Jinekomasti Tedavisi ihtiyaç olmaz. Ergenlikte jinekomasti şikayetinde muayene sonunda gerekli hormon tetkikleri istenir ve bunların da normal olduğu tespir edilirse ergenlik dönemi sonu beklenir. Ergenlik dönemi sonunda hala jinekomasti mevcut ise Jinekomasti Ameliyatı planlanır.

Jinekomasti alınan ilaçlar sebebi ile ortaya çıkmışsa; ilacı kesmek jinekomasti tedavisinde etkili olabilir. Kronik böbrek yetmezliği, tiroid hastalıkları, hormonal bozuklıklar gibi rahatsızlıklar sebebi ile olan jinekomastide sebep olan hastalığın tedavisi yapılmalıdır. İlaca bağlı olarak gelişen Jinekomasti Tedavisi ilk aşama, jinekomasti yapan ilacın kesilmesidir. İlaç kesildikten sonra mevcut yerleşmiş bir jinekomastinin tedavisi Jinekomasti ameliyatı'dır.

Jinekomasti İlaç Tedavisi

En sık gelen sorulardan bazıları "Jinekomasti İlaçla Geçer Mi" ve "Jinekomasti İlacı" var mı sorularıdır. En başından belirtmek gerekir ki Amerika Birleşik Devletleri İlaç Dairesince (FDA) onaylanmış bir jinekomasti ilacı henüz mevcut değildir. Jinekomastinin ilaç tedavisi çok erken evre jinekomastilerde kullanılabilir. Jinekomastinin ilaçla tedavisi ancak uzman bir doktor tarafından düzenlenebilir. Zira söz konusu olan hormonal dengedir.

Jinekomasti ilacı olarak en sık kullanılan ilaçlar hormon dengesizliğini düzeltmeye yönelik ilaçlardır.

Jinekomastide erkeklik hormonu takviyesi; ileri yaşlarda erkeklik hormonu eksikliğine bağlı olarak gelişen jinekomastide kullanılabilmektedir. Bu tedavi, erkeklik hormonu seviyelerne bağlı olarak gelişen durumlarda ileri yaştaki erkeklerde faydalı olabilir. Normal hormon seviyeleri olan yaşlı erkeklerde Jinekomasti Tedavisi için kullanılmaz.

Jinekomasti Cerrahi Tedavisi

Jinekomasti, memenin içeriğine (yağ veya meme dokusu yoğunluğu),büyüklüğüne ve sarkma oranına göre değerlendirilir. Jinekomasti ameliyatı ve uygun cerrahi müdahale bu ön değerlendirmeye göre planlanır. Hastanın ihtiyacına göre liposuction ve/veya meme bezlerinin cerrahi olarak çıkarılması tedavi seçenekleridir.

Örneğin yağdan zengin bir erkek memesinde sadece “Liposuction ile Jinekomasti Ameliyatı” yeterli olabilir. Ancak meme dokusunun ve yağın birlikte olduğu erkek memelerinde “Liposuction ve meme dokusu çıkartılması” birlikte yapılır. Bu sayede yağ dokular ve fazla meme dokusu alınarak düz bir erkek memesi elde etmek mümkün olabilecektir.

Bazı erkeklerde meme dokusunda büyümeyle beraber, meme derisinde aşırı sarkma da vardır. Genellikle hızlı kilo alıp verme sonrası, tüp mide ameliyatı sonrası veya yaşlanma ile memedeki elastikiyet kaybı buna sebeptir. Bu durumda fazla derinin de cerrahi olarak çıkartılması gerekir. Bu ameliyata da erkekte meme küçültme ameliyatı denir. Erkekte meme küçültme, standart yapılan jinekomasti ameliyatından farklı olarak biraz daha fazla iz kalması beklenir.

Jinekomasti cerrahi tedavisi hakkında, jinekomasti ameliyatı başlığımızı okuyabilirsiniz.

Jinekomasti Cerrahisi Riskleri Var Mı?

Jinekomasti cerrahisi genellikle güvenli bir ameliyattır. Ancak her ameliyat türünde olduğu gibi bazı riskleri mevcuttur.

  • Jinekomasti ameliyatı sonrası kanama riski, ameliyat bölgesine konulup 1-2 gün sonra çekilen drenler ile azaltılabilir.
  • Ameliyat sırasında ve sonrasında asepsi-antisepsi kurallarına uyularak ve antibiyotik proflaksisi ile Jinekomasti ameliyatı sonrası enfeksiyon riski azaltılabilir. Ameliyatlarımızı mutlaka ameliyathane şartlarında yapmaktayız.
  • Jinekomasti ameliyatı sonrası cerrahi sahada geçici uyuşma ve his kaybı doğaldır. Zamanla normal duyu seviyesine dönmesi beklenir.
  • Jinekomasti sonrası ameliyatta meme ve yağ dokuları eşit ve orantılı alınmış ise memede düzensizlikler görülmesi beklenmez.

Erkeklerde Memede Büyümesi (Jinekomasti) Doğal Tedavisi

Jinekomastisi olan kişiler ameliyattan çekindiği için doğal kürlere yönelip Erkeklerde memede büyümesi (Jinekomasti) doğal tedavisi veya Jinekomasti doğal çözüm başlığı altındaki bilinçsiz bazı kür ve tedavilere yönelebilmektedir. Unutulmamalıdır ki bu tarz doğal karışımlar hormonal dengenizi bozabilir, mevcut jinekomastiyi ağırlaştırabilir veya diğer hormonal rahatsızlıklara sebep olabilir.

Jinekomasti kremi adı altında satılan merhem ve karışımların yerleşmiş bir jinekomastiyi geriletmesi beklenemez. Ciltte oluşturabileceği tahriş de “Jinekomasti kremi” adı altında satılan isimsiz kremlerin yaratabileceği diğer olumsuzluklardandır.

Jinekomasti ile Yaşamak

Jinekomastinin en sık görülen olumsuz etkileri sosyal ve duygusaldır. Bu durumu geliştiren erkekler, arkadaşları ve meslektaşları tarafından zaman zaman haksız yere "kadınsı" olarak etiketlenir veya tembellik ve aşırı yemekle suçlanır.

Ergenler bu damgalamaya karşı özellikle savunmasızdır ve genellikle zorbalık ve sosyal reddedilme yaşarlar. Bu nedenle, yaşamı tehdit eden nedenler ekarte edildiğinde bile, birçok erkek ve ergen jinekomasti ile yaşamaktan memnun değildir.

Jinekomasti Nedir? İlgili Konular
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu Sorularınızı Cevaplıyor
Soru Sor
En az 70 karakter.
Güncelleme Tarihi: 12.03.2023
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Editör
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

+90541 932 4689

Doç. Dr. Tarık ÇavuşoğluDoç. Dr. Tarık ÇavuşoğluPlastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
+90541 932 4689