Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
  1. Türkçe
  2. English
  3. German
Menü

PRP

Soru Sor
PRP

PRP Nedir?

PRP Ankara, “Trombositten Zengin Plazma” olarak da anılan İngilizcede “Platelet Rich Plasma” kelimelerinin baş harflerinin kısaltılmış halidir.

Enjekte edilen madde PRP; trombositten zenginleştirilmiş plazmadır. Trombosit kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan özel hücrelerdir.

Plazma ise birçok faktör ve proteinler içeren bir kan bileşenidir. Plazma ayrıca hücre büyümesini destekleyen çeşitli proteinler de içerir.

Araştırmacılar, plazmayı kandan izole ederek ve konsantre ederek büyüme faktörleri üreten trombosit hücreleri bakımından daha zengin bir plazma olan PRP adlı kan bileşenini elde etmiştir.

“PRP'nin yaşlanmış, hasarlanmış dokulara enjekte edilmesi; vücutta yeni, sağlıklı hücrelerin büyümesini teşvik eder. PRP’nin hasarlı dokudaki iyileşmeyi de destekler. Doku büyüme faktörlerinden zengin PRP ile vücut dokularındaki iyileşme hızlanır, yaşlanma etkileri yavaşlar.”

PRP, kişinin kendi trombosit açısından zengin plazmasını kullanan bir kozmetik enjekte edilebilir tedavi şeklidir. Plazma bileşeni, kök hücreler ve büyüme açısından zengin trombositler içerir ve cilde geri enjekte edildiğinde, cildin genel olarak gençleşmesini sağlamak için vücudun doğal kolajen ve elastin üretimini hızlandırır. Trombositler en çok kanın pıhtılaşmasındaki önemi ile bilinir. Bunun yanında, trombositler ayrıca, yaralanmaların iyileşmesinde çok önemli olan ve büyüme faktörleri olarak adlandırılan yüzlerce protein içerir.

PRP, tipik olarak kanda bulunandan çok daha yoğunlaşmış trombosit içeren plazmadır. Trombosit konsantrasyonu ve dolayısıyla büyüme faktörlerinin konsantrasyonu normalden 5 ila 10 kat daha fazla (veya daha zengin) olabilir.

Bir PRP preparatı geliştirmek için önce bir hastadan kan alınması gerekir. Santrifüj adı verilen bir işlem sırasında trombositler diğer kan hücrelerinden ayrılır ve konsantrasyonları artırılır. Bu trombositler daha sonra yaralı bölgeye enjekte edilir.

PRP nasıl hazırlanır?

PRP'yi hazırlamanın en yaygın yolu, hastanın kan örneğinin santrifüj edilmesidir. Kişiden alınan yaklaşık 20cc kan, hızlı şekilde yüksek hızlarda döndürüldüğü bir santrifüje yerleştirilir. Santrifüj işlemi kanın katmanlara ayrılmasına neden olur.

Santrifüj sonrası alınan kanın yaklaşık %45'ini oluşturan kırmızı kan hücreleri tüpün dibinde çöker. Trombositten fakir plazma veya Plateletten fakir plazma (Platelet-poor plasma) adı verilen kısım en üstte yer alır. Trombositten Zengin Plazma (Platelet rich plasma) ve buffy coat adı verilen kısım ise ortada yer alan ve bizim tedavimizde kullandığımız fraksiyondur.

PRP bu konuda eğitim almış uzman kişilerce yapılmalıdır. PRP hazırlamak için hastanın kolundan yaklaşık 20 cc kan özel tüpler içerisinde santrifüj işlemine tutulur. Santrifüj sonrası elde edilen plazma fraksiyonları arasından yukarıda bahsedilen PRP (trombositten zengin plazma) kısmı ayrıştırılarak tedavi için hazır hale gelir. Tüm süreç 15 dakikadan az sürer ve PRP içerisindeki trombosit ve büyüme faktörlerinin konsantrasyonu normal kandan %600 kadar fazladır.

PRP nasıl yapılır?

Çok merak edilen konulardan birisi de PRP nasıl yapılır?, PRP nasıl uygulanır? sorusudur. Bahsi PRP hazırlama işlemi sonrasında elde edilen PRP çok ince iğneler yardımı ile cilt altına ufak dozlarda enjekte edilir. Bu işlem öncesinde cilt lokal anestezik bir krem ile uyuşturulur.

Cilde PRP enjeksiyonu dışında muhtelif teknikler PRP tedavisi için tanımlanmıştır. Örneğin Dermaroller ve PRP beraber uygulanması gibi. Önce yüze dermaroller ile yüzde mikro kanallar açıldıktan sonra PRP cilt üzerinden uygulanarak cilde yedirilir. Bir diğer teknik de Dermapen ve PRP uygulamasıdır. Dermapen ile deride açılan mikro kanallar üzerine PRP uygulaması deri üzerinden yapılarak emilimi sağlanır.

PRP tedavisi neden yapılır?

  • PRP’nin doku iyileşmesi üzerine etkileri kanıtlanmıştır. Bu sebepten tıpta birçok alanda kullanılmaktadır.
  • PRP ile Yüz Gençleştirme.
  • Saç dökülmesi; PRP'nin uykuda olan saç köklerini canlandırdığı ve erkek tipi alopeside yeni saç büyümesini uyardığı gösterilmiştir. (Saç PRP Tedavisi).
  • Venöz ve arteriyel bacak ülserleri.
  • PRP ile Diyabetik ayak ülserleri tedavisi.
  • PRP ile Basınç ülserleri tedavisi (yatak yaraları).
  • Deri yaması alınan yerlerin hızlı iyileşmesi için PRP tedavisi.
  • Birinci ve ikinci derece yanıklarda PRP tedavisi.
  • Yüzeysel yaralanmalar, kesikler, sıyrıklar ve cerrahi yaraların PRP ile iyileşmesinin hızlandırılması.
  • Travma sonrası yara izleri; santrifüjlenmiş yağ dokusu, PRP ve fraksiyonel lazer ile kombine edilerek yara izlerinin azaltılması ve yüz gençleştirme işlemlerinde kombine edilerek kullanılabilir.
  • Kuru göz tedavisinde göz kapağına PRP enjeksiyonu olabilir.
  • Ürolojik endikasyonlar arasında idrar kaçırma ve cinsel sağlık için PRP tedavisi olabilir.
  • Dize PRP tedavisi (Spor hekimliği).
  • Diş hekimliğinde PRP uygulamaları.

PRP mi Botilinum toksin mi?

Estetik dünyası gençleşme uygulamaları için birçok alternatif sunmaktadır. Çoğu insanın kırışıklıkları, ince çizgileri ve kaz ayaklarıyla ilgili sorunları vardır. Birçok kişinin de lekeler sorunu olabilir. Bunların hepsi doğru estetik uygulamalar ile çözülebilecek şeylerdir.

Botilinum toksin ve trombositten zengin plazma veya PRP'yi içeren birçok estetik problemi çözebilecek kombine prosedürler vardır. Botilinum toksin ve PRP kombine uygulaması, kırışıklıkları ve ince çizgileri ortadan kaldırırken aynı zamanda cildinizin kalitesini de artıran bir tedavi rejimidir.

Botilinum toksin ve PRP söz konusu olduğunda, birini diğerine tercih etmek zorunda değilsiniz. Zira her ikisi de farklı amaçlara hizmet eder ve birbirini tamamlayan iki farklı tedavidir. Botilinum toksin, yüz kaslarını gevşeterek kırışıklıklar ve ince çizgiler olmadan daha pürüzsüz bir cilde sahip olmanızı sağlar.

PRP ise yeni, daha sağlıklı cilt hücrelerinin büyümesi için yüzünüzdeki cildi canlandırmak için kendi kanınızı kullanır. İki prosedür birleştirildiğinde, sonuç daha pürüzsüz, daha taze, daha genç ve daha sağlıklı bir cilttir elde edilebilir. Botilinum toksin ve PRP birlikte uygulanabilir. PRP kırışıklıkları açarken, PRP kollajen oluşumunu uyarır ve yüzünüzün cildinin gençleşmesine yardımcı olur.

PRP Tedavisi Sonrası

PRP Tedavisi Sonrası” işlemden hemen sonra normal yaşamınıza dönebilirsiniz.

  • PRP sonrası uygulama bölgesini temiz ve kuru tutun.
  • PRP tedavisi sonrası uygulama yapılan bölgeye buz KULLANMAYIN çünkü buz iyileşme için gerekli enflamasyonu engelleyebilir.
  • PRP tedavisi sonrası ağızdan alınan hafif ağrı kesiciler alınabilir. Ancak non steroid antienflamatuar ilaçları değil Parasetamol’ü tercih etmeliyiz.
  • PRP sonrası kan sulandırıcı ilaçlardan kaçınınız.

PRP Tedavisi Sonrası” 48 saat tedavi bölgesini yıkamaktan kaçınmalıdır. PRP uygulanan sahada 2 gün kadar kızarıklık olabilir. PRP tedavisi sonrası ağrı fazla değildir ve birkaç saat sonra geçer. PRP sonrası sonuçlar en erken 2 ay sonra belirginleşir.

PRP Yan Etkisi veya Enfeksiyon Riski

PRP tedavisi steril doğru kitler kullanılarak yapılmalıdır. PRP kitleri steril olarak her hastaya bir tane kullanılıp hasta başında açılacak şekilde kullanılmalıdır. PRP öncesi sonrası uygulama bölgesindeki deri antiseptikler ile iyice temizlenmelidir. Bu şekilde enfeksiyon riski ortadan kaldırılarak PRP tedavisi güvenli bir hale getirilir.

“PRP kendi kanınızdan ayrıştırılan bir serum fraksiyonu olduğu için alerjik değildir, kanserojen değildir, toksik değildir.”

PRP Etkili midir? PRP İşe Yarıyor mu?

PRP içinde yoğun bir biçimde yer alan bir tür kan hücresi olan trombositler hücre çoğalmasını tetikleyebilen, iyileşmeyi hızlandıran ve tedavi edilen bölgede doku yenilenmesini uyarabilen büyüme faktörleri içerir.

Bize hastalarımız tarafından sıkça sorulan PRP işe yarıyor mu?, PRP etkili midir sorularına cevap verelim. PRP tedavisi, travma ve eklem yaralanmalarında yara iyileşmesini desteklemek için kullanılmıştır.

Yine kollajeni uyaran, iyileştirmeyi hızlandıran etkileri ile yüz gençleştirme ve mezoterapi amacı ile kullanılmaktadır. PRP saç büyümesini ve saç köklerini destekleyici etkisi ile sıkça kullanılmaktadır. Aynı zamanda saç ekimi sonrası PRP, ekilen saçların büyümesini teşvik etmek amacı ile de kullanılır.

Ancak uygulama yapılan merkezde PRP uygulamasının bu işe özel “PRP kit’leri” ile yapılıp yapılmadığı önemlidir. PRP tüpleri sıradan kan tüpleri olmayıp, bu iş için özel yapılmış ve her hasta için açılıp bir daha kullanılmayan tek kullanımlık PRP kitleri kullanılmalıdır. Ancek bu şekilde yeterli oranda trombosit ve büyüme faktörleri konsantre edilebilir. Uygun olmayan PRP kitleri ile yapılan PRP tedavisi başarılı olmayacaktır.

PRP Etkisi Kalıcı Mıdır?

PRP tedavisinin sonuçları altı ay sonra fark edilir ve kalıcı değildir; hastalar yılda en az bir kez rötuş enjeksiyonları gerektirebilir. PRP tedavisinde hastanın kendi dokularını kullandığından, PRP enjeksiyonları güvenlidir ve tek başına uygulanabilir veya diğer kozmetik prosedürlerle birlikte kullanılabilir.

PRP Nedir? Sık Sorulanlar

1- PRP neden yapılır?

PRP iyileşmeyi ve doku onarımını hızlandırmak için kullanılır. Saç dökülmesi tedavisi, cilt gençleştirme, doku hasarlarının onarımında estetik amaçlı olarak PRP (trombositten zengin plazma) tedavisi kullanılır. Kollajen ve elastin liflerin yapımını arttırarak cildi kalınlaştırıp sıkılaştırır. Yüzdeki ince kırışıklık ve çizgilere bu şekilde fayda sağlar.

2- PRP nedir?, ne işe yarar?

Trombositten zengin plazma (PRP) tedavisi, hasarlanmış, yaşlanmış dokuların onarımı ve iyileşmesini hızlandırmak için hastanın kendi trombositlerinin konsantrasyonunun tedavi amacı ile kullanılmasıdır. PRP enjeksiyonu ile ciltte artan kollajen yapımı ile ince kırışıklıklarda düzelme, deri kalitesinde artma, elatin liflerinde uyarım ile deri elastisitesinde artış sağlanabilir. Saça uygulandığında ise saçlı içerdiği büyüme faktörleri ile kanlanma ve onarım artışı ile saç dökülmesini azaltıp, saç kalitesini arttırır.

3- PRP sonrası ödem olur mu?

PRP sonrası ödem 2-3 gün kadar hafif derecede olabilir. PRP etkisi ile onarım hücreleri PRP yapılan bölgeye akın eder (buna enflamasyon denir). Bu hücreler ciltte yoğun bir onarım ve yenileme işlemine başlarlar. PRP sonrası ödem bölgeye yeterli enflamatuar hücre göçü olduğu ve etkinin başlayacağı anlamına gelir. Bu sebep ile PRP sonrası buz yapılmamalıdır. Zira buz bu hücre göçünü azaltır, PRP etkisini sınırlandırır.

4- PRP etkisini ne zaman gösterir?

PRP yapıldıktan hemen yapıldıktan hemen sonra etkisi başlar. İlk PRP etkileri ciltte parlaklık, canlılık ve sıkılaşmadır. Bu etkiler yoğun enflamatuar hücre göçüne bağlıdır. Ancak asıl etki kollajen ve elastin üretiminde ve doku kanlanmasında artışa bağlı olarak 3-4 seans PRP uygulamasından sonra belirginleşir ve uzun süre kalıcı hale gelir.

5- PRP etkisi ne zaman görülür?

Birçok kişi PRP sonrası 3. ayda sonuçları fark etmeye başlasa da, PRP'nin sonuçlarını aynada “görsel olarak” değerlendirmek 6 ay sürebilir.

6- PRP öncesi sonrası nelere dikkat edilmelidir?

PRP öncesi sonrası 3-4 gün anti-enflamatuar ilaçları bırakın. PRP öncesi sonrası 1 hafta kadar kan inceltici ilaç, bitkisel tedaviler ve vitaminleri bırakınız. PRP öncesi sonrası 2 hafta kadar steroid tedavileri bırakılmalıdır.

7- PRP kimlere yapılmaz?

PRP, kanser hikayesi olanlara, tanı almış bir kan hastalığı olanlara, otoimmün hastalığı olanlara, kan sulandırıcı alanlara veya uygulama sahasında deri enfeksiyonu olanlara, gebelikte ve emzirenlere uygulama yapılmaz.

PRP İlgili Konular
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu Sorularınızı Cevaplıyor
Soru Sor
En az 70 karakter.
Güncelleme Tarihi: 16.11.2023
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Editör
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

+90541 932 4689

Doç. Dr. Tarık ÇavuşoğluDoç. Dr. Tarık ÇavuşoğluPlastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
+90541 932 4689