Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
  1. Türkçe
  2. English
  3. German
Menü

Silikon Memede Kanser Yapar Mı?

Silikon Memede Kanser Yapar Mı?

Silikon meme protezi ile meme büyütme ameliyatı olan ve olmayı planlayan hastalarımızdan son dönemde en sık gelen sorular;

  • Silikon memede kanser yapar mı?
  • Silikon meme protezi neden kanser yapıyor deniliyor?
  • Silikon meme protezi olanlar risk altında mı?
  • Silikon meme protezini çıkarttırmalı mıyım?

Silikonlu Memede Kanser Riski

“Silikon protez meme kanserine neden olmaz. Meme kanseri şansınızı da artırmazlar. Ancak araştırmalar, silikon meme protezi olan kadınların anaplastik büyük hücreli lenfoma (ALCL) denilen bir tür kanserin görülme şansının daha yüksek olduğunu gösteriyor.”

ALCL, bir Hodgkin dışı lenfoma türüdür. Bu, lenf sisteminizde (vücudunuzun enfeksiyon ve hastalıklarla savaşmasına yardımcı olan sistem) başlayan ve kan hücrelerinizde güçlenen bir kanserdir. Silikon göğüs proteziniz varsa veya yaptırmayı düşünüyorsanız, bilmeniz gereken bazı şeyler vardır.

Silikon Meme İmplantları Neden Kanserle Bağlantılıdır?

Uzmanlar, meme implantlarının neden anaplastik büyük hücreli lenfoma ALCL alma olasılığını artırdığından tam olarak emin değiller. Bildikleri şey, ALCL alan kadınların %93 ila %96'sının pürtüklü yüzeyli implantlara sahip olduğudur.

Pürüzsüz yüzeyli implantlar gibi Pürtüklü yüzeyli (textured) implantlar da kozmetik ve rekonstrüktif meme cerrahisinde kullanılır. Pürtüklü yüzeyli (textured) implantların hareket etme veya cildinizin dalgalanmasına neden olma olasılığı daha düşüktür. Ancak uzmanlar, Pürtüklü yüzeyli (textured) silikon meme protezi yüzeylerinin bazı kadınların bağışıklık sistemlerinin kansere yol açacak şekilde tepki vermesini tetikleyebileceğini düşünüyor.

Kimler Silikon Meme Protezi Sonrası Risk Altında?

ALCL nadir görülen bir kanser türüdür. Silikon meme proteziniz olsa bile ALCL alma şansınız çok düşüktür. Uzmanlar, Silikon meme protezi olan her 50.000 kadından 1'inin hastalığa yakalanacağını tahmin ediyor.

Pürtüklü yüzeyli (textured) doku genişleticiler (bazen mastektomiyi takiben rekonstrüktif cerrahi sırasında kullanılır) kullanan kadınların da ALCL olasılığı daha yüksektir.

Silikon Meme Proteziniz Varsa Ne Yapmalısınız?

Doktorunuzla danışın. Çoğu uzman, ALCL ile olan bağlantıları nedeniyle Silikon Meme Protezinizin çıkarılmasını önermez. Ancak Pürtüklü yüzeyli (textured) meme proteziniz varsa ve endişeleriniz varsa doktorunuzla konuşabilir tavsiyelerini alabilirsiniz.

ALCL (anaplastik büyük hücreli lenfoma) belirtilerini izlemek önemlidir. Vücudunuzun herhangi bir yerinde görünebilir. Ancak meme implantı olan çoğu kadın, bunu implantlarının olduğu yara bölgenin yakınında bulur.

Silikon meme protezi sonrası ALCL için göğüslerinizi düzenli olarak kontrol edin:

  • Göğsünüzde sonradan olan şişlik,
  • Göğsünüzün şeklindeki topaklar veya diğer değişiklikler,
  • Göğsünüzün içinde veya yakınında düzenli veya sürekli ağrı,
  • Göğsünüzün yakınında deri döküntüsü,
  • Göğsünüzde sertleşme,
  • Göğsünüzün yakınında sıvı toplanması,
  • Saç kaybı,
  • Zayıf bir bağışıklık sisteminin belirtisi olabilen bitkinlik.

Bunlar ALCL'ye sahip olduğunuzun işaretleri olabilir. Ancak, yırtılmış bir silikon meme protezinin gibi başka şeylerin de belirtileri olabilirler. Bu nedenle, göğüslerinizde değişiklik fark ederseniz hemen doktorunuzu görmeniz önemlidir.

ALCL (anaplastik büyük hücreli lenfoma),özellikle erken bulunduğunda, genellikle tedavi edilebilir. ALCL (anaplastik büyük hücreli lenfoma) 'niz olup olmadığını öğrenmek için, doktor bir iğne biyopsisi ve ultrason veya mamogram gibi bir görüntüleme testi yapacaktır. Erken tedavi genellikle meme protezinin ve kanserli dokuların çıkarılmasını içerir.

Güncelleme Tarihi: 15.09.2021
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Editör
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

+90541 932 4689

Doç. Dr. Tarık ÇavuşoğluDoç. Dr. Tarık ÇavuşoğluPlastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
+90541 932 4689