Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
  1. Türkçe
  2. English
  3. German
Menü

Diş Sıkma Botoksu (Bruksizm)

Soru Sor
Diş Sıkma Botoksu (Bruksizm)

Diş Sıkma (Bruksizm) Nedir?

Bruksizm dişlerinizi istemsiz olarak aşırı sıkma, diş gıcırdatma ile seyreden bir durumdur.

Bruksizmi olan kişiler, uyanıkken (uyanık bruksizm) bilinçsizce dişlerini sıkabilir veya uyku esnasında (uyku bruksizmi) dişlerinizi sıkabilirler.

Diş sıkma (Bruksizm) şikayeti olanların uykuda horlama ve uykuda solunum duraklaması (uyku apnesi) gibi diğer uyku bozukluklarına yakalanma olasılıkları daha yüksektir. Hafif bruksizm tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, diş sıkma şikayeti fazla olan bruksizm hastalarında, diş, diş eti ve çene eklem rahatsızlıkları sıkça görülür. Bunun yanı sıra diş sıkma (bruksizm) bağlı olarak çene eklemi, şakak, baş ve boyunda gerilme tarzı ağrılar olabilir.

Diş Sıkma (Bruksizm) Belirtileri

İstemsiz diş sıkma veya diş gıcırdatma uyku partnerinizi uyandıracak kadar fazla olabilir. Düzleşmiş, kırılmış, diş etine gömülmüş dişler bu durumun doğal sonuçlarıdır. Bruksizm sonucunda artmış diş ağrısı veya hassasiyeti, yorgun ve aşırı gelişmiş, kasılmış çene kasları görülür. Diş sıkma problemi devam ederse çene eklemi zarar görüp tamamen açılmayan veya kapanmayan kilitli bir çene görülebilir. Çene, boyun veya yüz ağrısı yanı sıra birçok kişi kulak ağrısı gibi hissedilen yansıyan ağrı ile kulak burun boğaz doktoruna gitmektedir.

Diş sıkmaya bağlı olarak; artan diş ağrıları, aşınmış diş minesi, kırılan dişler, kırılan dolgular ve zarar gören diş protezleri sıkça görülür. Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz diş sıkma tedavisi amacı ile bir doktora başvurmanızda yarar vardır. Erişkin nüfusun yarısına yakın bir kısmında ve çocukların %15 inde farklı derecelerde diş sıkma problemi görülebilir. Çocuğunuzun dişlerini sıktığını fark ederseniz veya başka belirtiler mevcutsa doktorunuza bruksizm (diş sıkma) konusunda şüpheleriniz olduğunu belirtin. Botoks diş sıkma tedavisi Ankara kliniğimizde yıllarca uyguladığımız bir tedavi yöntemidir.

Diş Sıkma Botoksu (Bruksizm) Nasıl Yapılır?

Diş sıkma botoksu, diş botoksu, bruksizm botoks, çene botoksu veya masseter botoksu gibi isimlerle de anılan bu yöntemde çiğnemeden sorumlu masseter kasına çok ince botoks iğneleri ile botox enjeksiyonları yapılır. Diş sıkma botoksu yapılan noktalar ve botoks miktarı önem arzeder. Zira bruksizm botoks sonrasında yeme fonksyonundan da sorumlu olan masseter kasında çiğnemeye ve konuşmaya ait sorunlar gelişmemelidir.

Botox bu kasları etkin bir şekilde zayıflatır, ancak yemek yeme, çiğneme veya konuşma gibi fonksyonları etkilemez. Çoğu hastada, diş sıkma botoks enjeksiyonundan iki hafta sonra diş sıkmaya bağlı semptomların azaldığı veya düzeldiği görülür. Bruksizm de Botox tedavi dozu toplam 40-60 ünite kadardır. Her bir çeneye yaklaşık 20 ila 30 ünite botoks özel noktalara uygulanır. Doz miktarı uygulayan doktorun muayenede kasın hacmine veya gücüne göre tespit edeceği bir orandır. Botox'un etkisi genellikle 6 ay sürer.

Diş Sıkma Botoksu Tedavisi, Bruksizm Botoks

Bruksizm, bilinçsiz olarak uyanık ya da uyurken diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlığına verilen isimdir. Devamlı olarak diş sıkma ve diş gıcırdatma sonucunda Bruksizm diş ağrısı, baş ağrısı, kulak ağrısı, yüz ağrısı ve hatta migrene neden olabilir. Bruksizm sebebi ile gelişen diş problemleri arasında diş minesinin kaybı, diş hassasiyeti ve dişlerin düzleşmesi ve / veya deformasyonu sayılabilir. Uyurken dişlerini sıkan Bruksizm hastaları ağrılı bir çene ile uyanırlar. Zaman içerisinde çene ve yüz şeklinde de deformasyonlar gelişebilir. Diş sıkma sonucunda masseter kası olarak da bilinen çiğneme kasının aşırı gelişmesi (hipertrofisi) kare çene olarak da bilinen köşeli yüz yapısının ortaya çıkmasına neden olur. Kare çene deformitesi diş sıkma sonucunda ortaya çıkan Bruksizmin yan etkisidir.

Bruksizm tedavisi amacı ile yukarıda saydığımız Botoks dışı yöntemler denenmekte bazı hastalarda bir miktar fayda sağlanmaktadır. Botulinum Toksin Tip A (Botox) ile yapılan tedaviler sonucunda çene ağrısı, baş ağrısı gibi semptomların yanı sıra dişlerdeki hasra ve deformasyonda da muazzam iyileşme sağlayabilir. Bruksizm için Botox tedavisi çenedeki köşeli görünümü (kare yüz) de yumuşatabilir.

Son zamanlarda Botoks ve klasik diş sıkma tedavileri karşılaştırıldığında aşırı kas aktivitesini ve spastisiteyi tedavi etmek için Botoks tedavisinin etkin bir seçenek olduğu kanıtlanmıştır. Anti-inflamatuar ilaçlar veağız içi gece splintleri soruna yönelik değil, diş ve diş etlerini Bruksizmin etkilerinden en az zararla korumaya yöneliktir.Az miktarda Botox doğrudan çiğneme kasına (masseter botox) enjekte ederek kas ve  dişlerin istemsiz olarak zarar verilmesini önleyecek miktarda verilir. Burada önemli olan doğru noktalara, doğru miktarda Botoks uygulaması ile kası zayıflatmak ancak çiğneme gibi önemli kas fonksiyonlarını sekteye uğratmamaktır.

Yapılan doğru dozda Masseter Botox uygulaması ile kaslardaki aşırı kasılma azalır. Bu sayede çene kemiğine, dişlere, diş etlerine ve çene eklemine binen yük azalır. Diş sıkma tedavisi Botoks ile diş ve çene sağlığınız korunurken, aşırı diş sıkmaya bağlı çene, baş ve boyun ağrısında da iyileşme görülür. Diş gıcırdatma botoksu veya bruksizm botoks tedavisi ismi ile anılan bu yöntemde çiğneme gibi işlevlerde azalma görülmez, yüzde asimetri izlenmez. Bruksizm tedavisinde Botoks, Diş sıkma Botox tedavisi sebebi ortadan kaldıran değil, ancak semptomları azaltan, yok eden bir uygulamadır. Diş gıcırdatma Botoks tedavisi aynı zamanda bu durumun dişler, çene kemiği ve eklemi üzerinde yarattığı anatomik tahribatı engelleyerek kalıcı sekel oluşmasını da engeller. Diş sıkma botoksu hastanın şikayetlerine ve durumuna göre 3-4 ayda bir yapılır.

Diş sıkma tedavisi botoks fiyatları veya “bruksizm botoks fiyatı”

Diş sıkma tedavisi botoks fiyatları avantajlı fiyatlar ile yaptırmak için birkaç öneri şunlar olabilir. Bruksizm botoks fiyatı ve diş botoksu fiyatı araştırmalarınızda üçlü uygulama paketlerini tercih ediniz. Zira diş sıkma botoks tedavisi tek bir enjeksiyon değil ardışık enjeksiyonları içerir. Bu sebepten çene botoksu yaptıranlar veya bruksizm botox yaptıranlar genellikle üçlü paket uygulamalardaki diş botoksu fiyatlarını tercih ederler.

Diş sıkma nedeni nedir? Bruksizm (diş gıcırdatma) sebepleri nelerdir?

Doktorunuza diş sıkmaya neyin sebep olduğunu sorduğunuzda tam olarak cevap veremeyecektir; bunun nedeni, fiziksel, psikolojik ve genetik faktörlerin Bruksizm (diş gıcırdatma) etkili oluşudur.

Bruksizmi tetikleyen, kaygı, stres, öfke, hayal kırıklığı veya gerginlik gibi duygular olabilir. Ruhsal gerginlik veya derin konsantrasyon durumlarında baş etme stratejisi veya alışkanlığı olabilir. Uyku bruksizmi uyku esnasında uyku ile ilgili çiğneme aktivitesi olabilir.

Diş sıkma “Bruksizm” için risk faktörleri nelerdir?

Aşağıdaki faktörler Bruksizm riskini arttırır. Bu faktörlere sahipseniz diş sıkma “diş gıcırdatma” sizde daha fazla görülebilir.

  • Diş sıkma sebebleri “Stres; Endişe veya stres artışı “diş sıkma” Bruksizm görülmesine sebep olabilir. Öfke ve hayal kırıklığı da diş gıcırdatma şikayetlerini arttırır.
  • Bruksizm (diş gıcırdatma) da “Yaş” faktörü; Küçük çocuklarda diş sıkma (diş gıcırdatma) yaygındır, zaman içerisinde devam edip yetişkinliğe kadar uzanabilir.
  • Diş sıkma da “kişilik tipi”; Agresif, rekabetçi veya aşırı aktif olan bir kişilik tiplerinde diş sıkma probemi, diş gıcırdatma “bruksizm” riskini artırır.
  • Diş sıkmaya sebep olan “ilaçlar”veBruksizm sebep olan maddeler; Diş sıkma anti depresanlar gibi bazı psikiyatrik ilaçların nadir görülen bir yan etkisi olabilir. Sigara tütünü, kafeinli içecekler veya alkol içmek veya sakinleştirici ilaçlar kullanmak, diş sıkma riskini artırabilir.
  • Bruksizm (diş sıkma) “aile hikayesi”; Uyku bruksizmi ailelerde görülme eğilimindedir. Eğer sizde diş sıkma veya diş gıcırdatma problemi varsa, ailenizin diğer üyelerinde de diş sıkma problemi veya diş gıcırdatma problemi olması ya da diş sıkma geçmişine sahip olma ihtimali yüksektir.
  • Diş sıkma (bruksizm) ile ilişkili hastalıklar; Bruksizm, Parkinson hastalığı, demans, gastroözofageal reflü hastalığı, epilepsi (sara hastalığı),gece terörleri, uyku apnesi gibi uykuya bağlı rahatsızlıklar ve dikkat eksikliği / hiperaktivite bozukluğu gibi bazı sağlık problemleri ve tıbbi bozukluklarla beraber seyredebilir.

Diş sıkma “Bruksizm” Zararları

Diş sıkma (bruksizm) hafif formlarında ciddi komplikasyonlara neden olmaz. Ancak şiddetli diş sıkma “bruksizm” aşağıdaki durumlara yol açabilir:

  • Diş sıkma (bruksizm) dişlerinizde, diş protezlerinizde, dolgularınızda ve çenede hasar oluşturabilir.
  • Diş sıkma (diş gıcırdatma) gerilim tipi baş ağrısı yapabilir.
  • Diş sıkma (bruksizm) şiddetli yüz veya çene ağrısı yapabilir.
  • Diş sıkma problemi kulaklarınızın hemen önünde bulunan çene eklemlerde meydana gelen ve ağzınızı açıp kapadığınızda tıklama gibi bir ses oluşturabilir.

Diş sıkma tanısı nasıl konur? Bruksizm tanısına nasıl gidilir?

Düzenli diş muayenelerinizde, diş hekiminiz muhtemelen bruksizm belirtileri olup olmadığını görecektir. Botoks ile diş sıkma tedavisi için bize yönlendirildiğinizde diş sıkmaya problemine dair herhangi bir belirtiniz var ise bize başvurunuzda önce bazı sorular soracak sonra muayene aşamasına geçeceğiz.

İlk görüşmemizde genel diş sağlığız, kullandığınız ilaçlar, yaşam tarzınız (stresli işiniz var mı, son dönem yaşanan ruhsal travma v.s) hakkında sorular sorulacaktır. Uyku alışkanlıklarınız hakkında sorular sorarak bruksizm sebebini belirlemeye çalışırız. Muhtemelen bu konuda uzman bir diş hekimi konsültasyonu ile dişlerinizde diş gıcırdatma (diş sıkma) sonucunda gelişen harabiyetin derecesi ve çözümüne dair görüş alınır. Sonrasında gerekli diş tedavilerine de bir taraftan başlanır. Muayeneniz sırasında diş sıkma sonucunda gelişen;

  • Çene kaslarındaki hassasiyet, ağrı, gerginlik,
  • Kırık, eksik dişler, diş minelerinde zararlanma ve dişlerde düzleşmeler,
  • Dişleriniz, ve yanak içlerinde hasar ve çene kemiğinde röntgen ile görülen hasar bulguları,
  • Çene ve kulak ağrısına sebep olan çene eklemi bozuklukları değerlendirilir.

Diş sıkma problemi büyük uyku sorunları ile birlikte olabilir. Gerektiğinde bir uyku uzmanı konsültasyonu istenerek “uyku testi” gibi bazı tesler ile uyku apnesi sorununuz olup olmadığı belirlenir. Unutulmamalıdır ki uyku apnesi erken bunama, kalp ve damar hastalıkları gibi yaşam süresini kısaltabilen bir rahatsızlıktır.   Eğer diş sıkma ağır bir psikolojik baskı ve stres dönemine bağlı ise o zamanda bir psikolojik destek alınabilir. Bruksizm sıklıkla ağır stres ile bağlantılı bir rahatsızlıktır. Bruksizm tedavisinde stres yaratan durumun çözümü veya baş etme yolları önem arzeder. 

botoks ile diş sıkma tedavisi ankara

Diş sıkma tedavisinde Botoks uygulaması dışındaki yöntemler nelerdir?

Hafif diş sıkma probleminde tedavi çoğu zaman gerekli değildir. Bununla birlikte diş sıkma problemi orta veya şiddetli seviyede ise daha fazla diş ve çene eklemi hasarını önlemek ve çene ağrısı veya baş ağrısını hafifletmek için bazı tedavi yöntemlerine başvurulur.

Diş gıcırdatma problemi (Bruksizm) ile ilgili hangi seçeneğin sizin için en iyi sonuç verebileceğini doktorunuzla olan görüşme ve muayenenizin sonucu belirleyecektir. Siz veya çocuğunuzda bruksizm var ise bazen öncelikle dişlerin kontrolü ve ufak tedbirler yeterli olabilir. Bu tedbirler sayesinde dişlerinizin aşınmasını önlenebilir veya düzeltebilir. Ancak yapılacak diş tedavileri Bruksizmi, diş sıkma probleminizi durdurmazlar.

Diş sıkma tedavisinde gece plakları; Dişlerin mekanik olarak travmaya uğramasını engellemek için Bruksizm tedavisinde gece plakları sıkça kullanılır. Sert akrilik veya yumuşak malzemelerden yapılabilirler ve üst veya alt dişlerin üzerine otururlar.

Diş sıkma tedavisinde diş müdahaleleri; Ağır Bruksizm tedavisi amacıyla diş aşınmasını engellemek için diş hekiminiz dişlerin çiğneme yüzeylerini yeniden şekillendirmeleri veya hasarı onarmak için bazı uygulamalar yapabilir. Diğer yaklaşımlar Bu yaklaşımlardan bir veya daha fazlası bruksizmi hafifletmeye yardımcı olabilir:

Diş sıkma tedavisi amacı ile stres veya kaygı yönetimi; Stres yüzünden dişlerinizi öğütüyorsanız mevcut stresi önlemek için meditasyon gibi rahatlamayı teşvik eden yöntemleri deneyebilirsiniz. Bruksizm kaygı ile ilgiliyse, psikolojik destek amacı ile terapi seansları da kaygıyı azaltmada yardımcı olabilir. Bruksizm psikiyatri desteğinden fayda görebilir.

Diş sıkma tedavisi için davranış değişikliği tedavileri;Davranış değişikliği. Bruksizm tedavisi amacı ile uygun ağız ve çene pozisyonunu uygulayarak davranışınızı değiştirebilirsiniz. Diş hekiminizden ağzınıza ve çeneye en iyi pozisyonu göstermesini isteyiniz.

Diş Sıkma ilaç tedavisi; Genellikle bruksizm ilaç tedavisi tedavisi çok etkili değildir. Bruksizm tedavisi için kas gevşetici ilaçlar kullanılmaktadır. Diş sıkma kas gevşetici ilaçlar yatmadan birkaç saat önce alınabilir. Bruksizm antidepresan ilaçlardan bir miktar fayda görebilir. Diş sıkma tedavisinde kullanılan antidepresanlar kaygı giderici ve duygusal sorunlarla başa çıkmanıza yardımcı olmak yolu ile etki ederek belli oranda fayda gösterecektir. Yine bruksizme sebep olan ilaçların kesilmesi de semptomlarda rahatlama sağlar. Bu sebeple kullandığınız ilaçları diş gıcırdatma tedavisi amacı ile gittiğiniz doktora lütfen söyleyiniz.

Uyku apnesi ve Bruksizm ilişkisi; Uyku apnesi olanlarda diş sıkma problemi, uyku apnesinin tedavisinden sonra düzelebilir. Aynı şekilde Gastroözofageal reflü hastalığı tedavisi diş sıkma problemlerinin azalmasına sebep olabilir.

Diş sıkma tedavisinde Yaşam tarzı düzenlemeleri; Bazı yaşam tarzı düzenlemeleri bruksizmi önleyebilir. Stresi azaltın. Müzik dinlemek, sıcak bir banyo yapmak veya egzersiz yapmak rahatlamanıza yardımcı olabilir ve diş gıcırdatma tedavisinde faydalı olabilir. Akşamları yemekten sonra kafeinli kahve ya da alkol ve çay gibi uyarıcılar içilmemesi diş sıkma tedavisinde önerilen koruma yöntemlerindendir. Uyku problemlerinin düzenlenmesi diş sıkma tedavisinde önemlidir. İyi bir uyku Bruksizm tedavisinde olumlu etki yapacaktır. Uyku partnerinizden uykuda diş sıkma veya uykuda diş gıcırdatma farkederse size iletmesini isteyin. Bunlar doktorunuz için yol gösterici olacaktır. Bruksizm bitkisel ilaçlar sakinleştirici etki ile faydalı olabilir.

Diş gıcırdatma tedavisi, Bruksizm tedavisi amacı ile doktorunuza başvurmadan önce; Aşağıdaki listeyi yaparak randevunuza hazırlanabilirsiniz. Konu ile ilgili tıbbi geçmişinizi içeren bir liste hazırlayın. Alakasız olabileceğini düşündüğünüz tüm detayları ekleyiniz. Yakın zamanda yaşadığınız stresler, ağrı şikayetleri, kullanılan ilaçlar, diş sıkma bitkisel tedavisi, diş sıkma vitaminler, diş sıkma aparatı ve takviyeler hepsi bu listede olmalıdır.

Diş sıkma (bruksizm) yüzde şekil bozukluğu yaratır mı?

Diş sıkma (bruksizm) yeme ve konuşma gibi fonksiyonları olan masseter kasının hipertrofisine veya genişlemesine neden olabilir. Hacim ve kuvvet açısından büyümüş olan kas “kare yüz” dediğimiz yüz şeklini oluşturur. Kenarlı yüz yapısı özellikle kadınlarda erkeksi bir görünüm ortaya çıkartır.

Diş botoksu tedavisi “bruksizm botoks ile tedavisi” sonucunda değişen yüz şekli normale döner mi?

Diş sıkma botoksu veya diğer adı ile bruksizm botox tedavisi sonucunda kare yüz veya “diamond face” adı ile anılan yüz şekli tekrarlayan diş botoksu tedavileri ile “V şeklindeki” yüz görünümüne dönmeye hatlar yumuşamaya başlar. Tekrarlayan diş botoksu tedavileri kasın gücü ve hacmi azaltılarak yüz hatlarını estetik olarak da olması gereken orijinal haline getirir. Diş botoksu olarak da anılan “bruksizm botoks tedavisi” çene konturunu düzelterek estetik bir ek bir fayda da sağlar.

Diş sıkma tedavisi Botoksu (Diş gıcırdatma botoks tedavisi) seansları ne kadar sürer?

Diş sıkma botoksu yaklaşık  5 dakika sürer. Diş sıkmaya ait diş, çene ve eklem harabiyetlerini önlenmesinde ve diş, çene ve baş ağrısı semptomların da etki göstermesi beklenir. Aynı zamanda estetik olarak bozulan yüz şeklini de düzenli uygulamalarda en aza indirmesi beklenir.

Buna ek olarak diş sıkmaya bağlı uyku bozukluklarında düzelme ve diş gıcırdatma botoks tedavisi ile yaşam kalitesinin arttırılması hedeflenir.

Diş sıkma tedavisi Botox “bruksizm botoks tedavisi” ağrılı bir işlem midir?

Diş sıkma tedavisi botox veya bruksizm botoks tedavisi için çok ince iğneler ile her bir çeneye 3’er tane düşük volümde Botox enjeksiyonu yapılır. Hastalar aynı gün iş yaşamlarına geri dönebilirler.

Diş sıkma (bruksizm) nedenleri nelerdir?

Diş sıkma nedenleri fiziksel, genetik ve psikolojik olabilir. İnsanların ani gelişen veya kronik stres ile baş etmek için istemsiz oluşturduğu bir reflekstir. Günümüz stresli yaşam koşulları, iş hayatının zorlukları gece ve gündüz istemsiz olarak yapılan bu davranış ve yarattığı problemler ile bizi karşı karşıya bırakmaktadır. Bu sebepten diş sıkma tedavisinde antidepresan ilaçlar sıkça kullanılmaktadır.

Bruksizm nedenleri ve diş gıcırdatma poblemimin olası diğer nedenler neler olabilir?

Bruksizm nedenleri yukarıda sayılanlar dışında uyku bozuklukları ile birlikte olabilir. Uyku apnesi ve bruksizm birlikteliği sıktır. Uykudan sık uyanma şikayeti ve gastro özofagial reflü gibi şikayetler de bruksizm de sıktır. Diş gıcırdatma nedenleri araştırılan hastalarda mutlaka uykuya dair sorular sorulur ve gerekirse uyku testi yapılır.

Diş gıcırdatma tedavisi, diş sıkma tedavisi öncesi ne gibi testlere ihtiyacım vardır?

Diş sıkma veya diş gıcırdatma şikayeti ile gelen hastada detaylı bir özgeçmiş incelemesi sonrasında gerekirse uyku bozukluğu eşlik edip etmediğini öğrenmek için “uyku testi” yapılabilir. Yine gastroözafajial reflü şikayeti eşliğinde bir üst gastrointestinal sistem endoskopisi yapılabilir. Bruksizm fizik tedavi uygulamalarından fayda görebilir Detaylı bir diş muayenesi yine yapılacaklar arasındadır. Kronik bruksizm şikayetlerinde çene ekleminde kilitlenmeler, açılamama veya kapanamama şikayetleri olabilir. Bu durumda da temporomandibuler eklem grafisi veya MR incelemesi istenilebilir.

Diş sıkma tedavi edilebilir mi? Diş sıkma geçici mi yoksa kalıcı bir durum mudur?

Diş sıkma probleminde uyguladığımız tedaviler ile semptomları veya oluşması muhtemel ağız, diş, çene gibi hasarları önlemeye çalışmaktayız. Bruksizm antidepresan ilaçlar ile mevcut anksiyete azaltılmaya çalışılır. Diş sıkma botoks tedavisi ile kaslar zayıflatılarak oluşması olası yüzdeki estetik bozuklukları önleme veya düzeltmeye çalışılır. Yine diş sıkma botoksu ile diş, diş eti ve çeneye olası hasarları önlemeye çalışırız.

Diş gıcırdatma tedavisinde diş gıcırdatma aparatı ve diş koruyucu plaklar faydalı mıdır?

Diş gıcırdatma botoks tedavisi için gelen hastalarımızın genellikle başarısız bir diş gıcırdatma aparatı veya diş koruyucu plak dair başarısız bir uygulama tecrübeleri vardır. Diş gıcırdatma aparatı kullananlar genellikle bu diş koruyucu plaklar ile uyumanın zorluğundan şikayet ederler. Botoks diş gıcırdatma ve diş sıkma için koruyucu plakların alternatifi olan bir tedavi değildir. İdeal olan her ikisini de kullanarak olası diş, diş eti ve çene hasarlarını önlemektir.

Bruksizm bitkisel tedavi yöntemleri var mıdır?

Bruksizm bitkisel tedavi veya diş gıcırdatma nasıl engellenir gibi başlıklar altındaki çözüm önerileri genellikle anksiyete giderici yatıştırıcı çaylar, hafif kas gevşetici etkisi olan bitkisel karışımlar ve diş sıkma fizik tedavi etkisi yapan kas üzerine ılık sıcak uygulamaları içerir. Kontrolsüz ve bilinçsizce yapılan uygulamalar mevcut durumu kötüleştirebilir veya sistemik yan etkilere sebep olabilirler.

Diş sıkmanın en iyi tedavisi nedir, Bruksizm tedavisi kesin çözüm var mıdır?

Bruksizm tedavisi kesin çözüm diye sunulan seçenekler muhtemelen sizi hedefe ulaştırmayacaktır. Diş sıkma tedavisi son derece komplike ve birden fazla sebebe bağlı olduğundan öncelikli hedefimiz dış sıkma(bruksizm) yaratması muhtemel hasarları önlemektir. Bruksizm tedavisi için terapi ve antidepresanlar ile de sebebe yönelik çalışmalar yapılabilmektedir. Yapılan çalışmalarda görülmüştür ki diş sıkma botoksu ile diş gıcırdatma aparatları eşdeğer seviyede dişleri korumaktadır. Ancak bruksizm gece plağı kullananların yaşadıkları adaptasyon sorunları son derece konforlu olan bruksizm botoks tedavisini biraz daha cazip hale getirmektedir.

Diş sıkma tedavisi en iyi yöntemi ve bizim de tercih ettiğimiz kombine ve multidisipliner yaklaşımlardır. Hastanın diş sıkma problemini yaratan psikolojik durumun ortadan kaldırılması için gerekirse bruksizm terapi yaklaşımları ve bruksizm antidepresan kullanımlarını teşvik etmekteyiz. Bruksizm kas gevşetici kullanımı da uygun hastalarda fayda sağlayabilir. Dişlerin mevcut durumunu görmek ve hasar tespiti yapıp gerekiyorsa bruksizm koruyucu gece plağı uygulamaları için de diş hekimi konsültasyonu öneririz.

Diş Sıkma Botoksu (Bruksizm) İlgili Konular
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu Sorularınızı Cevaplıyor
Soru Sor
En az 70 karakter.
Güncelleme Tarihi: 06.03.2023
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Editör
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

+90541 932 4689

Doç. Dr. Tarık ÇavuşoğluDoç. Dr. Tarık ÇavuşoğluPlastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
+90541 932 4689