Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
  1. Türkçe
  2. English
  3. German
Menü

Bacak Arası Terleme Tedavisi, Kasık Terleme Tedavisi

Bacak Arası Terleme Tedavisi, Kasık Terleme Tedavisi

Bacak Arası Terleme, Kasık Terlemesi

Özellikle egzersiz ve sıcak havalarda bacakların arasında ve kasık bölgesinde biraz terleme yaşanması alışılmadık bir durum değildir. Kasık ve genital bölgelerimizde çok sayıda ter bezi bulunur. Bununla birlikte, tayt veya pantolonunuzun kasıklarındaki ter lekeleri utanç verici olabilir.

Terlemek vücudumuzun kendini soğutmasına yardımcı bir savunma mekanizmasıdır. Terleme süreci metabolizmamızı, sinir sistemimizi, hormonlarımızı, kan akışımızı ve hatta duygularımızı içerir.

Bacak Arası Terleme, Kasık Terlemesi Belirtileri

Kasıklarınızda biriken ter ve bacaklarınız arasında biriken ter, özellikle günlük yaşamınızı etkiliyorsa, bir soruna işaret edebilir. İşte aşırı kasık ve bacak arası terlemesinin bazı olası belirtileri:

  • Kaşıntı,
  • Sürtünme,
  • Tahriş,
  • Keskin koku.

Sıcaklık veya egzersizden kaynaklanmayan aşırı terlemenin tıbbi terimi hiperhidrozdur. Özellikle bunun hakkında konuşmaktan çekiniyorsanız, neyin normal, neyin aşırı olduğunu söylemek zor olabilir.

Bacaklarınızın arasında çok fazla terliyor olabileceğinizi düşünüyorsanız, dikkat etmeniz gereken bazı işaretler vardır. Aşırı terlemenizin nedenini saptamaya ve hatta muhtemelen tedavi etmeye yardımcı olması için bir doktora randevu ihtiyacınız olabilir.

Kasık ve Bacak Arası Terlemesinin Nedenleri

Kasık terinin en yaygın nedenlerinden biri herhangi bir sebebebağlı olmayan fokal hiperhidrozdur. British Medical Journal'daki bir makaleye göre, nüfusun %9,3'ü aşırı kasık terlemesinden şikayetçidir.

Daha çok bilinen ve konuşulan aşırı terleme bölgeleri koltuk altı, el ve ayak terlemesidir. Genellikle çok fazla dile getirilemeyen bir sorun olan aşırı kasık ve bacak arası terlemesi aslında birçok kişinin şikayetçi olduğu bir problemdir.

Kasık ve Bacak Arası Terlemesi için genellikle belirlenen spesifik kesin bir neden yoktur, ancak bazı faktörler terlemeyi daha da kötüleştirebilir. En önemli faktörlerden biri stres terlemesidir. Stres, otonom sinir sisteminde meydana gelen doğal değişiklikler nedeniyle sağlıklı bir insanın bile terlemesine neden olur, ancak bu etkiler aşırı terleme problemi olanlarda daha da şiddetlenebilir.

Stres terlemesi, özellikle orada bulunan ter bezlerinin türü nedeniyle, genellikle aşırı kasık ve bacak arası terlemesi ilişkilidir. Bu bezlere apokrin bezleri denir ve ekrin bezlerinden farklı bir ter türü üretirler. Apokrin ter bezleri kokulu ter bezleri olup, koltuk altı, kasık ve bacak arası bölgesinde daha yoğundur.

İki tür ter bezi vardır: ekrin ve apokrin:

Ekrin bezleri vücudun her yerinde bulunur ve esas olarak sudan ve vücudun bazı atık ürünlerinden oluşan berrak bir sıvı salgılar. Bu bezlerden gelen ter nispeten kokusuzdur.

Apokrin bezleri sadece koltuk altı, genital bölge, meme, skrotum, kasık ve labiada bulunur. Bu, apokrin bezlerinin çoğu Kasık ve Bacak Arası Terlemesinden sorumlu olduğu anlamına gelir.

Apokrin bezleri kıl köklerinin içinde de bulunur ve kıl kanallarına ter salgılar. Apokrin bezlerinin ürettiği ter kalın ve sarımsıdır. Genellikle hoş olmayan bir kokuya sahiptir, çünkü deriden gelen bakterilerin hızla kötü kokulu asitlere dönüştüğü yüksek konsantrasyonda protein ve yağ asitleri içerir.

Bu bezler, stresi düzenleyen aynı sistemler tarafından innerve edilir. Bu, duygusal tepkilerle aktive edilebilecekleri anlamına gelir. Bu nedenle kasık ve bacak arası terlemesi ve stres çok yakından ilişkilidir.

Kasık terlemesi ve bacak arası terlemesini kontrol etmenin en basit yollarından biri, bölgeyi mümkün olduğunca temiz ve kuru tutmaktır. Bu hastalar için zor ve zaman alıcı olabilir, ancak cildin tahrişini önleyebilir ve kokuyu azaltabilir.

Kasık ve bacak arası cildini kuru tutmak için kullanılabilecek bir seçenek, emici iç çamaşırların kullanılmasıdır. Emici iç çamaşırı kullanmak ayrıca kasık bölgesini daha rahat tutabilir ve tahrişi azaltabilir.

Antiperspirantlar

Terlemeyi önleyici maddeler kasık terini kontrol etmek için kullanılabilir. Piyasada birçok antiperspirant vardır. Bunlar, ter üretimini azaltabilen aktif bir bileşen içermeleri bakımından deodoranttan farklıdır. Hiperhidroz için reçetesiz satılan topikal tedavilerin çoğunda topikal alüminyum klorür bulunur, ancak bu kadar hassas bir alanda tahriş edici olabilir.

Kasık Botoksu ve Bacak Arası Terleme Botoksu

Kasık Botoksu ve Bacak Arası Terleme Botoksu, topikal tedavilerden yeterli rahatlama sağlayamayan hastalar için bir seçenektir. Botoks kasık teri tedavisinde uygulanabilir bir çözümdür.

Kasık Botoksu ve Bacak Arası Terleme Botoksu uygulanmadan önce doktor, terlemenin en fazla olduğu yeri belirlemek için bir nişasta-iyot testi yapacaktır. Bundan sonra tedavi edilmesi gereken bölgeler işaretlenir ve botoks enjeksiyonları yapılır.

Hastalarda, başka bir seansa ihtiyaç duyulmadan semptomlardan 3-6 ay kadar bir rahatlama sağlanabilir. Kaydedilmiş az sayıda yan etki olmuştur, ancak bazı raporlar enjeksiyon bölgelerinin yakınında geçici ödem (şişme) ve küçük hematom oluşumundan söz etmiştir. Kasık Botoksu ve Bacak Arası Terleme Botoksu, kasık terlemesini durdurmak için güvenilir ve güvenli bir yöntem olarak tanımlanabilir.

Kasık Terlemesi Tedavisi ve Bacak Arası Terlemesinin İlaçla Tedavisi

Bir hastanın terlemesinin şiddetine bağlı olarak, doktorunuz ağızdan bir ilaç kullanmayı seçebilir. Kasık Terlemesi Tedavisi ve Bacak Arası Terlemesinin İlaçla Tedavisinde en yaygın kullanılan ilaçlara antikolinerjikler denir ve bunlar vücudun ürettiği salgı miktarını azaltabilir.

Çoğu durumda terlemeyi tedavi etmek için glikopirolat ve oksibutinin kullanılır. Her ikisi de hiperhidroz tedavisi için en uygun antikolinerjiklerdir. Bu ilaçlar, terlemeyi minimumda tutmak için başka bir lokal tedavi ile birlikte de kullanılabilir.

Daha seyrek olarak, doktorlar terlemeyi yönetmek için başka türde ilaçlar kullanabilir. Bu ilaçlar arasında beta blokerler, klonidin, benzodiazepinler ve antidepresanlar bulunur. Aşırı terleme, kronik anksiyete nedeniyle şiddetlendiğinde, doktor psikolojik semptomları tedavi etmek için sıklıkla bir antidepresan kullanır.

Alternatif olarak, benzodiazepinler ve beta blokerler, ter üretimini de azaltan anksiyete ve stresin fiziksel semptomlarını en aza indirebilir.

Kasık terlemesi hayatı zorlaştırır, bu yüzden neyin işe yaradığını bulana kadar bir çözüm aramayı bırakmayın. Kendi teninizde rahat hissedebilmeniz için teri kontrol etmenin birçok yolu vardır ve bundan asla vazgeçmeyin.

Kadınlarda Kasık Bölgesinde ve Bacak Arası Aşırı Terleme

Vajinal bölge apokrin bezlerini içerir. Çoğu kadın, bu bezlerin varlığı nedeniyle bir miktar vajinal terleme yaşayacaktır. Bazı kadınlar için aşırı terleme bir soruna işaret edebilir.

Kadınlarda bacak arası terlemenin nedenleri çeşitlidir. Bir kadının “kasık bölgesinde ve iç bacak bölgesinde aşırı terlemeye” neden olabilecek bazı nedenler şunlardır:

  • Değişen hormon seviyeleri nedeniyle menopoz,
  • Düşük kan şekeri,
  • Gece boyunca düşük kan şekerinin neden olduğu gece terlemeleri veya gece hiperhidrozu içerebilen diyabet,
  • Değişen hormonlar nedeniyle hamilelik,
  • Hormon dengesizliği,
  • Hızlı kilo kaybı, sinirlilik, yorgunluk ve hızlı kalp atış hızı gibi diğer semptomları içerebilen hipertiroidizm,
  • Bazı tansiyon ilaçları, kemoterapi, hormon tedavileri ve bazı antidepresanlar dahil olmak üzere terletici veya tere neden olan ilaçlar,
  • Anksiyete bozuklukları veya stres,
  • Ailede hiperhidroz öyküsü,
  • Obezite.

Erkeklerde Kasık Terlemesi

Erkekler genellikle kadınlardan daha fazla terler, bu nedenle kadınlarda aşırı terleme olarak kabul edilen şey aslında erkekler için normal olabilir. Bununla birlikte, belirli koşullar, günlük yaşamı engelleyen aşırı terlemeye neden olabilir. Bunlar şunları içerir:

Erkeklerde Aşırı Kasık Terlemesi Sebepleri

  • Düşük kan şekeri,
  • Diyabet,
  • Hızlı kilo kaybı, sinirlilik, yorgunluk ve hızlı kalp atış hızı gibi diğer semptomları içerebilen hipertiroidizm,
  • Bazı tansiyon ilaçları, kemoterapi, hormon tedavileri ve bazı antidepresanlar dahil olmak üzere terletici veya tere neden olan ilaçlar,
  • Hormon dengesizliği,
  • Anksiyete bozuklukları veya stres,
  • Obezite,
  • Ailede hiperhidroz öyküsü.

Kasık ve Bacak Arası Terleme Tedavisi

Kasık ve Bacak Arası Terleme, yaşam tarzı değişiklikleri ve tıbbi tedavilerin bir kombinasyonu ile yönetilebilir.

Erkekler için Kasık ve Bacak Arası Terleme Tedavisi

Erkekler için kasık ve bacak arası terleme tedavisinde evde deneyebileceğiniz şeyler:

  • Pamuklu veya nemi emen kumaşlar gibi doğal malzemelerden yapılmış iç çamaşırları giyin.
  • Bol boxer giyin.
  • Günde iki kez duş alın.
  • Nemi ve kokuyu kontrol etmeye yardımcı olması için mısır nişastası uygulayın.
  • Baharatlı yiyecekler, kafein ve alkolden kaçının.
  • Stres seviyelerini azaltmak için yoga veya meditasyon gibi rahatlama stratejilerini deneyin.

Erkekler İçin Kasık ve Bacak Arası Terleme İçin Tıbbi Tedaviler

  • Ter bezlerinizi uyaran sinirleri bloke eden Kasık Terlemesi Botoksu enjeksiyonları,
  • Alüminyum klorürlü reçeteli ter önleyici,
  • Glikopirolat (Robinul) gibi antikolinerjik ilaçlar,
  • Genellikle sadece diğer tedavileri denedikten sonra aşırı kasık terlemesi hayat kalitenizi bozuyorsa terlemeye neden olan sinirleri bloke etmek için ameliyat,
  • Terli bir kasık, kasık ağrısı gibi mantar enfeksiyonlarına eğilimli olduğundan, enfeksiyon riskinizi azaltmak için reçeteli bir mantar önleyici tedavi.

Kadınlar İçin Kasık ve Bacak Arası Terleme Tedavisi

Kadınlarda kasık terlemesini azaltmak için evde denenebilecek şeyler şunlardır:

  • Dar sentetik iç çamaşırlarından, külotlu çoraplardan, taytlardan ve yoga pantolonlarından kaçının.
  • Pamuklu veya nemi emen kumaşlar gibi nefes alan malzemelerden yapılmış iç çamaşırları giyin.
  • Nemi ve kokuyu kontrol etmeye yardımcı olması için mısır nişastası kullanın.
  • Günde iki kez banyo yapın.
  • Kasık kıllarını geriye doğru kesin.
  • Bacaklar arasında ter önleyici kullanın, ancak vulva ve mukoza zarlarında hassas ciltten kaçının.
  • Yoga, nefes egzersizleri veya meditasyon ile stresi azaltın.
  • Baharatlı yiyecekler, kafein ve alkolden kaçının.
  • Terli bir kasık da maya enfeksiyonlarına yol açabilir. Mantar enfeksiyonunuz olduğunu düşünüyorsanız, mantar önleyici krem, merhem, tablet veya fitil için doktorunuza danışın.

Kadınlarda Kasık ve Bacak Arası Terleme Tedavisi

  • Menopoz sırasında sıcak basması için hormon replasman tedavisi (HRT),
  • Alüminyum klorürlü reçeteli ter önleyici,
  • Ter bezlerinizi uyaran sinirleri bloke eden botoks enjeksiyonları,
  • Glikopirolat (Robinul) gibi antikolinerjik ilaçlar,
  • Adet döngülerini düzenlemek için hormonal replasman (doğum kontrol hapı),
  • Genellikle sadece diğer tedavileri denedikten sonra önerilen terlemeye neden olan sinirleri bloke etmek için ameliyat.

Aşırı Kasık Terlemesi ve Bacak Arası Terlemesinde Ne Zaman Doktora Gitmeli

Aşırı Kasık Terlemesi ve Bacak Arası Terlemesinde kadınlar, aşağıdaki durumlarda kasık bölgesinde ve iç uylukta terleme için tıbbi yardım isteyebilir:

  • Tekrarlanan mantar enfeksiyonları almak,
  • Tekrarlayan bakteriyel vajinal enfeksiyon vakaları var,
  • Güçlü bir vajinal koku (balık, maya veya küf kokusu) ve kıvamlı vajinal akıntı,
  • Vulvada iltihaplanma, şişme ve ağrı var,
  • Aniden artan terleme varsa,
  • Vücudun diğer bölgelerinde daha önceden olmayan aşırı ter fark edilirse,
  • Terleme nedeniyle sosyal ortamlarda kaygı gibi duygusal komplikasyonlar yaşanıyorsa.

Erkekler doğal olarak kadınlardan daha fazla terleme eğilimindedir, ancak yine de terlemenin endişe kaynağı olabileceğine dair birkaç işaret vardır.

Erkekler, aşağıdaki durumlarda kasıklarda aşırı terleme için bir doktora görünmek isteyebilir:

  • Cinsel organlarda, iç bacakta ve kalçalarda pul pul dökülen bir döküntü varsa,
  • Skrotum ve penis çevresinde yanma hissi oluşursa,
  • Aşırı kaşıntılı testislere sahip olmak,
  • Vücudun diğer bölgelerinde aşırı terleme,
  • Aniden artan terleme gelişirse,
  • Vücut kokusunda bir değişiklik fark edilirse,
  • Terleme nedeniyle sosyal ortamlarda kaygı gibi duygusal komplikasyonlar yaşanıyorsa Kasık Terlemesi sebebi ile doktora başvurabilirsiniz.

Çoğu insan egzersiz yaparken veya sıcak bir günde bacaklarının arasında terler. Bazıları için kasıktaki nemli, yapışkan his gün boyu devam eder. Ekstra duşlar, dikkatli kurutma ve doğal kumaşlar giymek bununla başa çıkmanın yollarından sadece birkaçı.

Önerilen tedaviler işe yaramazsa, terlemeniz hakkında konuşmaktan rahatsızlık duysanız bile yardım almanın zamanı gelmiştir.

Güncelleme Tarihi: 26.05.2022
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Editör
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

+90541 932 4689

Doç. Dr. Tarık ÇavuşoğluDoç. Dr. Tarık ÇavuşoğluPlastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
+90541 932 4689