Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
  1. Türkçe
  2. English
  3. German
Menü

Diastazis Rekti

Diastazis Rekti

Diastazis Rekti Nedir?

Diyastazis kelime anlamı "ayrılma", Rekti ise karın kasımız olan Rektus Abdominis'i temsil eder. Kısaca Diastasis Recti'yi Türkçe'ye "Karın Kaslarında Ayrılma" olarak çevirebiliriz.

Diastazis Rekti Ankara

Diastazis Rekti karnınızın orta hattında birleşen rectus abdominis sıkça bilinen ismi ile “six pack” kaslarının kısmi veya tamamen ayrılmasıdır.

Diastazis Rekti kimlerde olur? Kimler diyastazis rekti için yatkınlık gösterir?

  • Diastasis rekti için, en sık risk faktörü hamileliktir. Bunun nedeni, uterusun büyümekte olan bebeğinize uyum sağlamak için anne karnındaki kasları germesidir. Özellikle ikiz gebelik ve çoklu gebeliklerde,büyük bebeklerde karın içi artan basınç ile kaslar olması gereken anatomik bütünlüğünü kaybeder, aşırı esner ve orta hattan ayrılarak parantez halini alır. Yine gebelik sayısının artışı da sağ ve sol karın kaslarının birbirinden ayrılmasına ve diyastazis rekti dediğimiz durumun oluşması için riskleri arttırır. Gebelik sonrasında kadınlarda %60 lara varan oranda görülür.
  • Yanlış yapılan aşırı egzersiz, kronik olarak ağır kaldırma diyastazis rekti oluşumuna yatkınlık sağlar.
  • Obezite de karın iç basıncı arttırıp bu duruma sebep olabilir.

Diastazis Rekti olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Diastaz rektinin en sık görülen semptomu, özellikle karın kaslarınızı gerdiğinizde veya bastığınızda midenizde oluşan bir kabarıklıktır. Aşırı şişkinlik, az miktar gıda alımında ve hatta su içmede bile karnınızın çıkma durumu görülebilir.

Diastazis Rekti

Diastazis Rekti olanların kaçınması gereken şeyler nelerdir?

Ağır kaldırmak, ağır egzersizler (özellikle karın kaslarını kullandığınız) ve karnınızı desteklemeden aşırı öksürükten kaçınmalısınız.

Diastazis Rekti’nin yaratabileceği sorunlar nelerdir?

Diastazis Rekti, sırt ve pelvik ağrıya, fıtık gelişimine yol açabilir.

Diastazis Rektinin tedavisi var mıdır?

Karın germe ameliyatlarında; doğumlara bağlı olarak karın kaslarında görülen ayrılma ve deformiteler(diyastazis rekti) de onarılır. Karın orta hattından iki yana parantez şeklinde ayrılan bu kaslar orta hatta getirilir, sağlam dikişler ile bu şekilde iyileşmesi sağlanır. İleride oluşabilecek daha büyük deformite ve fıtıklar bu sayede önlenir. Ayrıca hastanın karnının daha düz ve estetik görünümü elde edilir.

Güncelleme Tarihi: 12.10.2018
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Editör
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

+90541 932 4689

Doç. Dr. Tarık ÇavuşoğluDoç. Dr. Tarık ÇavuşoğluPlastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
+90541 932 4689