Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
  1. Türkçe
  2. English
  3. German
Menü

Karın Germe Ameliyatı Sonrası Şişlik

Karın Germe Ameliyatı Sonrası Şişlik

Karın germe ameliyatı sonrası şişlik (ödem) ne zaman geçer?

Mini veya Tam karın germe ameliyatlarının her ikisinde de ameliyat sonrası ödem sıkça görülmektedir. Ameliyat sonrası görülen diğer bulgular gibi “karın germe sonrası ödem” bireysel bağışıklık sisteminize ve iyileşme sürecinize göre değişiklik gösterecektir.

Karın germe ameliyatı sonrası şişlik geçicidir ve zamanla geçer. Karın germe ameliyatı sonrası cerrahınızın tavsiyelerine uymanız karın germe ameliyatı sonrası şişliğin hızla inmesine yardımcı olacaktır. Karın germe ameliyatı sonrası gelişen enfeksiyon veya diğer komplikasyonlar karın germe sonrası ödemin devam etmesine ve iyileşme süresini uzatmasına neden olabilir. Karın germe ameliyatı sonrası şişliği(ödem) kontrol etmek iyileşmeyi hızlandıracak ve sonuçları daha hızlı görmenize yardımcı olacaktır.

Karın germe ameliyatı sonrası ödem neden olur?

Ameliyat tamamlandığında, vücudunuz iyileşme sürecini hızlandırmak için beyaz kan hücrelerini ve diğer iyileştirici bileşikleri ameliyat bölgesine gönderir. Ameliyat sonrası biriken kan, serum gibi sıvılar, iyileşmenin ilk aşamalarında bölgenin daha da ödemlenmesine neden olacaktır.

Ödem, bir yaralanmaya karşı tamamen normal bir tepkidir, bu nedenle çoğu şişme(ödem) kesi bölgesinin yakınında olacaktır. Karın germe sonrası ödemi azaltmak için ödemi(şişmeyi) azaltan ve daha iyi sonuçlar veren bir korse fayda sağlanacaktır.

Karın germe sonrası şişliği (ödemi) azaltmak için ne yapılmalıdır?

Sabırlı olmak ve vücudunuzun iyileşmesine izin vermek karın germe ameliyatı sonrası şişliği azaltmanın en iyi yolu olacaktır. İyileşme sürecinizi aceleye getirmek veya kendinizi aşırı zorlamak şişmenin devam etmesine neden olabilir. Dikişlerinize veya kesiye dokunmayın çünkü elleriniz bölgeye bakteri bulaştırabilir ve enfeksiyona neden olabilir.

Karın germe ameliyatı sonrası ödemin az olması için özellikle karın kaslarınızı kullanan aktivitelerden kaçının. Özellikle karın germe ameliyatı sırasında kaslarınız gerildiğinde kasların devreye girmeden önce iyileşmesi için zamana ihtiyacı vardır.

Yorucu egzersiz ve aşırı hareket, karın germe ameliyatı sonrası iyileşmeyi iyileşmenizi olumsuz yönde etkileyecektir. Hareketiniz kısıtlıyken iyileşmenin ilk aşamalarında ihtiyacınız olan her şeye sahip olduğunuzdan emin olmak için ameliyattan önce alışverişe gitmek iyi bir fikirdir. Evde dinlenirken ve iyileşirken yiyecek, su ve isteyebileceğiniz her şeyi önceden temin edin.

Karın germe ameliyatı sonrası ödemi en aza indirmek için bazı ipuçları şunlardır:

  • Susuz kalmayın,
  • Sağlıklı bir diyet sürdürün (mümkünse bir beslenme uzmanı gözetiminde),
  • Sigara içmekten kaçının,
  • Çok fazla sodyum içeren yiyeceklerden kaçının,
  • Ameliyat sahasını temiz tutun,
  • Bir aktiviteyi yeniden başlatmayı denerseniz ve ağrı veya rahatsızlık hissederseniz, durun ve başka bir zamanda tekrar deneyin. Vücudunuzu dinleyin ve iyileşmek için acele etmeyin.

“Karın Germe ameliyatı sonrası genellikle ödemin %80’i ilk 2 ay içerisinde geçmektedir. Cerrahınızın tavsiyelerine uymanız iyileşme süresini ve ödemi azaltacaktır.”

Karın germe ameliyatı sonrası korse ne kadar süre ile kullanılmalıdır?

Hastalar tipik olarak karın germe ameliyatından sonra yaklaşık 3-4 hafta boyunca kuşak tarzında bir korse kullanırlar. Karın germe sonrası korse ameliyat bitiminde cerrahi ekip tarafından uygulanır. Ne kadar süre ile kullanacağınız cerrahınızın önerileri doğrultusunda belirlenir.

Karın germe ameliyatı sonrası şişlik (ödem) ne zaman geçer?

Karın germe ameliyatı sonrası şişlik (ödem) yaklaşık iki ay sonra düzelir. Karın germe ameliyatı sonrası ödemin yaklaşık %80'i ilk iki ay içerisinde azalır. Geri kalan ödem bir yıla kadar devam edebilen küçük şişlikler şeklindedir. Karın germe ameliyatı sonrası iki ayın sonunda, nihai sonuçlarınızın nasıl görüneceğine dair iyi bir fikriniz olacak ve sıklıkla normal yaşamınıza devam edebilirsiniz.

Karın germe ameliyatı sonrası egzersiz yapmak şişlik (ödem) azaltmasını sağlar mı?

Karın germe ameliyatından sonra şişliği (ödem) azaltmanın bir başka iyi yolu da egzersiz yapmaktır (doktorunuz izin verdiğinde). Hızlı tempolu veya aerobik tipi egzersizlerden kaçının; bunun yerine ilk birkaç hafta evinizin çevresinde kısa bir yürüyüş yapın. Kendinizi daha güçlü hissettiğinizde (doktorunuz izin verdiğinde) yürüme hızınızı artırabilir veya daha zorlu aktiviteler deneyebilirsiniz.

Karın germe ameliyatı sonrası Antienflamatuar ilaçlar şişlik (ödem) azaltmasına yardımcı olur mu?

Karın germe ameliyatından sonra şişliği azaltmanın en hızlı yollarından biri Antienflamatuar ilaçlar kullanmaktır. Antienflamatuar ilaçların birçoğu kanı inceltip pıhtılaşma sürecini engelleyebileceklerinden ameliyattan belli bir süre sonra kullanılmalıdır.

Güncelleme Tarihi: 08.09.2021
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Editör
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

+90541 932 4689

Doç. Dr. Tarık ÇavuşoğluDoç. Dr. Tarık ÇavuşoğluPlastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
+90541 932 4689