Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
  1. Türkçe
  2. English
  3. German
Menü

Lazer Epilasyon Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Lazer Epilasyon Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Lazer Epilasyon Hakkında

Lazer epilasyon enerji bazlı olarak kıl köklerinde kalıcı harabiyet sağlayarak istenmeyen tüylerden kurtulmayı sağlayan teknolojik bir yöntemdir.

Enerji bazlı olduğu için uygun olmayan dozlarda ve ehil olmayan ellerde vücuda oldukça zararlı olabilir. Uygun enerji uygun atım süresince kıl köküne kadar iletilip doğurgan safhada kıl folikülü tamamen yok edilişi ile işlem tamamlanır uygun olmayan dozlarda ve etkisiz merkezlerde yapılan lazer epilasyon sonucunda yanık, ciltte leke vizyon kalıcı iz gibi birçok komplikasyon görülebilir.

Yetersiz enerji kullanılması durumunda ise aylarca ve yıllarca süren zaman ve para kaybına sebep olan can sıkıcı bir uygulama haline gelebilir. Şimdi sizlerden en çok gelen sorulara Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu cevaplar verecek.

Lazer Epilasyon Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Lazer Epilasyon şimdiye kadar mevcut olan tüm epilasyon işlemlerinden(iğneli epilasyon vb) çok daha etkili, konforlu ve uzun süreli etkilere sahip olabilen devrim niteliğinde bir yöntemdir. Tüm kozmetik işlemler arasında kadın ve erkeklerin hayat konforu üzerinde ayrı bir yeri vardır. Lazer epilasyon ile ilgili dilden dile dolaşan ve yanlış olan bazı efsaneler, “Doğru bilinen yanlışlar” vardır.

YANLIŞ: Lazer Epilasyon ciltte hasar bırakırmış.
DOĞRU: Lazer Epilasyon etkisi, yalnızca saç köklerinedir. Doğru ellerde cilde herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Lazer Epilasyon tedavisinden sonra ciltte hafif ödem veya kızarıklık olabilir, ancak bu geçicidir.

YANLIŞ: Lazer Epilasyon yapıldıktan sonra o bölgede başka kıl çıkamaz.
DOĞRU: Lazer Epilasyon, mevcut kıl köklerine etkilidir. Lazer epilasyon tedavisi sonunda o sırada mevcut kıl kökleri ve kıllar yok olacaktır. Ancak lazer epilasyon işlemi yaptıran kişinin ömrü boyunca oradan çıkabilecek başka kıl köklerini garanti edemez. Aynı bölgede, yeni kıl folikülleri görünebilir. Bu sebepten ömür boyu Garantili lazer epilasyon kampanyaları adı altındaki söylemlere itibar etmemek gerekir.

YANLIŞ: Lazer epilasyon farklı renklerdeki tüm tüylere etkilidir.
GERÇEK: Lazer epilasyon, siyah tüylere rengini veren melanin olarak bilinen ciltteki koyu renkli pigmenti hedef alır. Sarı veya açık renkli tüyler melanin açısından fakir olduğundan Lazer Epilasyon etkisi az olacaktır. Sonuç olarak, doktor kontrolünde lazer epilasyonlarda, cildinizdeki melanin miktarına göre size başarı oranı hakkında bilgi verecektir.

YANLIŞ: Lazer epilasyon tek seansta bitecek bir işlemdir.
DOĞRU: En iyi sonuç için35 gün ara ile tavsiye ettiğimiz (kıl döngüsü süresi) seanslara düzenli gelmeniz durumunda 4-7 seansta sonuçlar alınabilir. Yeni kıl kökleri ortaya çıktıktan sonra (Lazer Epilasyon tedavisini izleyen yıllar boyunca her zaman olabilir) yeni ek bir Lazer Epilasyon seansı yapılabilir.

YANLIŞ: Lazer Epilasyon iç organlara zarar verir.
GERÇEK: Lazer Epilasyon işlemi sadece ciltten 1- 4 mm içeriye nüfuz eder ve iç organlara zarar vermez.

YANLIŞ: Lazer Epilasyon pahalı bir işlemdir.
GERÇEK: Lazer epilasyon yarattığı uzun süreli konfor ile ağda vb gibi epilasyon ürününe yıllarca yapacağınız harcamaların toplamına göre çok daha hesaplıdır. Ayrıca belli süreler ile gitmeniz gereken ağda vb gibi epilasyon işlemlerinde harcadığınız zaman da konunun dikkate alınması gereken ayrı bir yönüdür.

YANLIŞ: Lazer Epilasyon içeri doğru büyüyen tüylere (batık) sebep olabilir.
GERÇEK: Lazer Epilasyon içeri doğru kıl büyümesine(batık) sebep olmaz, aksine kıl kökünü yok ettiği için lazer epilasyon batık tedavisinde kullanılır.

Lazer Epilasyon Aletimi Yoksa Profesyonel Lazer Epilasyon Uygulamaları mı Daha Etkilidir?

Lazer epilasyon aletleri profesyonel olmayan son kullanıcılar için tasarlanmış olup mümkün olduğunca sınırlı enerji kullanımı ile istenmeyen komplikasyonların oluşması önlenmeye çalışılmıştır. Bu cihazlar IPL bazlı olup, kılın cinsini, kalınlığını, rengini göz önüne almaksızın Sabit ve kendince güvenli bir enerji aralığında atımlar yapar. Bu sebepten etkinliği ve başarısı oldukça düşüktür.

Her ne kadar evde son kullanıcının kendi başına yapabileceği fikri cazip gelse de zaman içerisinde yetersiz sonuçlar lazer epilasyon aletlerini evdeki kullanılmayan elektronik eşyaların arasına bırakmanıza sebep olacaktır. Evde lazer epilasyon aletleri ütüleme amaçlı olarak değerlendirilebilir.

Kalıcı veya uzun süreli etki evde lazer epilasyon aletlerinden beklenmemelidir. Profesyonel lazer epilasyon cihazları Kıl yapınıza, rengine ve kalibrasyonuna göre seçilir. Güvenli atım aralığı ve enerji seviyesi uygulayan profesyonel tarafından belirlenir. Kişiye özel planlanan Bu tedaviler daha kalıcı etkiler ve daha kısa sürede sonuç için tercih edilir.

Lazer Epilasyon Fiyatları Neden Farklılık Gösteriyor?

Lazer epilasyon fiyatları neden her merkezde farklıdır sorusu sıkça sorulur. Bunun sebebi kısaca lazer epilasyon cihzının kalitesi, sarf maliyeti, lazer epilasyon yapan kişinin ve kliniğin tecrübesidir. Yüksek enerjilere çıkabilen kısa atım aralıklarına sahip kıl kökünde istenilen güvenli enerji dozlarını ulaşabilen cihazlar ve bu cihazların sarf malzemeleri genellikle pahalıdır. Bu cihazların kıl kökünde yarattığı kalıcı sonuçları maalesef diğer maliyetsiz cihazlar ile elde etmek pek mümkün değildir.

Bir klinikte tecrübeli bir estetisyen çalışıyor ise bu da bir ekstra maliyettir ve lazer epilasyon ücretleri yüksek olacaktır. Lazer epilasyon hem ne kadar basit pek kolay bir uygulama gibi kabul edilse de içerdiği komplikasyon riskleri itibariyle yetkisiz ve tecrübesiz ellerde yapılamayacak bir uygulamadır. Bu sebeple lazer epilasyon uzman estetisyenler tarafından doktor kontrolü altında yapılması gereken bir tedavidir.

Özellikle alexandrite lazer epilasyon cihazları her atış bazında belirli bir sarf maliyetine sahiptir. Ancak lazer epilasyon yorumları da gösterir ki en etkili sonuçlarda özellikle bu cihazlarda elde edilmektedir. Bu sebeple yüksek sarf maliyetlerine sahip, ancak en iyi lazer epilasyon sunan bu cihazlara sahip kliniklerde lazer epilasyon fiyatları daha yüksek olacaktır. Ucuz cihazlar ile uzman ellerde yapılmayan lazer epilasyon uygulamaları cazip fiyatlarla sizleri sunulabilir.

Bitmeyen seanslar sebebiyle yaşayacağınız maddi ve manevi kayıplar sizi lazer epilasyondan soğutabilir. Uzayan seanslar, yaşadığınız para ve zaman kaybı yanı sıra; Yanlış enerji seviyeleri ve ehil olmayan eller yanık, kalıcı lekeler gibi telafisi mümkün olmayan zararlar verebilir. Kısaca internet aramalarınızın anahtar kelimesi “Ankara en ucuz lazer epilasyon merkezi” değil “Ankara en iyi lazer epilasyon merkezi” olmalıdır. Örneğin uzman bir merkezde 4-6 seansta bitebilecek bir lazer epilasyon uygulaması için 12 seans gidip sonuç alamamak hem maddi hem manevi olarak kayıp olarak nitelendirilebilir.

Lazer Epilasyon Kaç Seansta Biter?

Lazer epilasyon ne kadar süreceği, bireyin cilt tipine, tüylerin kalınlığına ve çeşidine, lazer cihazının türüne ve kullanım şekline göre değişebilir. Lazer epilasyon kaç seansta biter veya Alexandrite Lazer epilasyon kaç ayda biter sorusunun cevabı yukarıda sayılan faktörlere göre kişiden kişiye değişecektir. Birkaç seans ile tamamen sonuç alınabilir, ancak genellikle daha fazla seans gerekmektedir.

Lazer epilasyon, cilt tipine ve tüylerin kalınlığına göre değişecek şekilde ayarlanır. Örneğin, daha koyu ciltlerde daha güçlü bir lazer gerekir, ancak bu ciltlerde daha yüksek bir risk de bulunur. Ayrıca, daha kalın tüyler daha güçlü bir lazer gerektirirken, daha ince tüyler daha hafif bir lazer ile işleme alınabilir.

Lazer epilasyon ne kadar süreceği, bireyin cilt tipine ve tüylerin kalınlığına göre değişecek şekilde ayarlanır. Örneğin, daha koyu ciltlerde daha güçlü bir lazer gerekir, ancak bu ciltlerde daha yüksek bir risk de bulunur. Ayrıca, daha kalın tüyler daha güçlü bir lazer gerektirirken, daha ince tüyler daha hafif bir lazer ile çıkarılabilir.

Lazer epilasyon bitim seans sayısı bireyin cilt tipine ve tüylerin kalınlığına göre değişmekle birlikte, kullanılan lazer epilasayon cihazının gücü ve kapasitesi ile de ilgilidir. Lazer epilasyon kaç seansta biter sorusunun cevabı kişisel faktörlerin yanı sıra, uygun tene ve kıla uygun cihaz ile de alakalıdır.

Neden Lazer Epilasyon Seanslarına Düzenli Gelmek Gerekir?

Lazer epilasyon ne yazık ki, bu sadece anagen olarak bilinen "aktif olarak büyüme" aşamasında olan foliküller üzerinde etki eder. Esasen, ısı hasarı folikülün (kıl kökünün) normal döngüsünü bozar; bu döngü tipik olarak anajenden katajene (bu, folikülün mevcut saça giden kan akışını keserek yeni bir saç oluşturmaya hazır hale getirir) ve telojene (folikülün dinlenmesini sağlar) kadar devam eder.

Başka bir deyişle lazer epilasyon, anagen (epilasyona duyarlı) olan kıl döngüsünde etkili olacağı ve her kıl farklı zamanlarda bu safhada olduğu için tek seansta etkili lazer epilasyon uygulaması diye bir şey yoktur. Her seansta belirli oranda anagen safhada kıl kökünü yakalayıp kalıcı olarak yok ederek lazer epilasyon seansları devam eder.

Lazer epilasyon bitimi için kaç seans gerekli sorusu kişinin hormonal profili ile de yakından ilgilidir. Doğum kontrol ilacı kullananlarda, hormonal aktivitesi yüksek olanlar, ergenlikte yaşanan hormonal fırtına lazer epilasyon seans sayısını arttıracaktır.

Tüm Vücut Lazer Epilasyon Kaç Ayda Biter?

Lazer epilasyon kaç ayda sonuç verdiği veya tüm vücut lazer epilasyon kaç ayda biter konusunu merak ediyor olabilirsiniz. Hepimiz lazer epilasyon sonuçlarının anlık olmadığını biliyoruz, ama ne kadar sürüyor? Cevap, cilt tipi, tedavi edilen bölge, hormonal durum ve lazer epilasyon sayısı gibi birçok faktöre bağlıdır. Örneğin, koyu kılları olan bir kişinin açık teni varsa, genellikle daha az asayıda lazer epilasyon seansından sonra kıl büyümesinde bir azalma görürken, daha koyu tenli veya daha açık tüyleri olan kişilerin istenen sonuçlar için büyük olasılıkla çoklu sayıda lazer epilasyon seansına ihtiyacı olacaktır.

Yıllarca ağda yaptıktan veya tıraş olduktan sonra, lazer epilasyon kaç seansta biter, sonuçlarının keyfini ne zaman çıkarabileceğinizi merak etmeniz doğaldır. Lazer epilasyonun etkilerini ne zaman görürüm ve lazer epilasyon kaç ayda biter sorusunun cevabı kişiden kişiye değişir. Ortalama olarak, erkek ve kadınların tüy büyümesinde %90'lık bir azalma elde etmek için yaklaşık 4-6 hafta arayla 4-5 seansa ihtiyaç vardır. Bazı hastalar, özellikle daha koyu tenli ve/veya daha kalın tüylü olanlar, istenen sonuçları elde etmek için on veya daha fazla lazer epilasyon seansına ihtiyaç duyabilir.

Kıllar hem aktif hem de uyku halindeki aşamalardan geçerek döngüler halinde uzar. Lazer epilasyon, kıl köklerine yalnızca aktif büyüme aşamasında (anagen faz) etkili bir şekilde zarar verebildiğinden, başarılı bir sonuç için belirli aralıklarla çok sayıda tedavi seansı gereklidir. Bu büyüme döngüsüyle, tedaviniz boyunca tüylerin arttığını ve azaldığını fark edebilirsiniz. Son birkaç tedavi seansına doğru, kıl büyümelerinde dramatik ve istikrarlı bir azalma beklemelidir.

Lazer Epilasyon Acıtır mı?

Lazer epilasyon bir miktar acılı olabilir. Ancak lazer epilasyon ağrısı tipik olarak diğer epilasyon yöntemlerine, özellikle de ağdaya göre çok daha az rahatsızlığa neden olur.  Pek çok kişi, lazer epilasyonu cildinize yapışan bir lastik bant hissine benzer olarak tanımlar.

Lazer epilasyon acısını azaltmak için lokal anestezik içeren kremler veya basınçlı soğuk hava üfleyen cihazlar kullanılır. Bu sayede lazer epilasyon sizler için daha konforlu hale getirilmeye çalışılır. Sizlerde sıkça sorulan bir diğer soru da; alexandrite lazer epilasyon acıtır mı ve buz lazer epilasyon acıtır mı sorularıdır.

Alexandrite lazer epilasyon acısını önlemek için kliniğimizde özel soğutucular (cooler) kullanılmaktadır. Buz başlıklı lazerlerden ise başlığın ucundaki cilde temas eden soğutucu kısım acısız lazer epilasyon deneyimi sağlamak için hizmetinize sunulur. Bu sayede acısız alexandrite lazer epilasyon ve acısız buz lazer epilasyon konforunu sizlere yaşatmaya çalışırız.

Güncelleme Tarihi: 30.11.2017
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Editör
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

+90541 932 4689

Doç. Dr. Tarık ÇavuşoğluDoç. Dr. Tarık ÇavuşoğluPlastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
+90541 932 4689