Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
  1. Türkçe
  2. English
  3. German
Menü

Polikistik Over Sendromu ve Lazer Epilasyon

Polikistik Over Sendromu ve Lazer Epilasyon

Bize en sık sorulan sorulardan birisi de “Polikistik Over Sendromu hastalarında lazer epilasyon yapılır mı? (PKO ve lazer)” sorusudur.  Hormon bozukluğu ve lazer epilasyonkonusu hakkında daha fazla bilgi isteyen hastalarımız için yazdım.

Polikistik Over Sendromu ve Lazer Epilasyon (PCOS ve lazer epilasyon)

Polikistik Over Sendromu (PCOS) veya Polikistik over hastalığı (PKO) olarak anılan rahatsızlıkta vücut kıllarında artış yaşanır. Polikistik Over Sendromu (PCOS) vücudun doğal hormon seviyelerindeki değişime bağlı olarak kıl büyümesi üzerinde dramatik bir etkiye sahiptir. Polikistik Over Sendromu (PCOS) hastaları lazer epilasyon tedavisi ile fayda bulup etkili sonuçlar alabilmektedirler. Polikistik Over Sendromu (PCOS) lazer epilasyon seansları bitiminden 3-4 ay sonrasında ara atışlar gerekebilir. (özellikle yüz kılları büyümesi için)

Polikistik Over Sendromu (PCOS) ve Lazer Epilasyon

Neden Polikistik Over Sendromu (PCOS) hastalarında lazer epilasyon neden normalden daha fazla seans gerektirebilir? Hormonal düzenizlikler sebebi ile kıl büyümesi ve devamlılığı normale göre daha dirençlidir.  Gelişmiş medikal lazerler polikistik overli hastalarda mümkün olan en iyi sonuçların güvenli bir şekilde elde edilmesini sağlar. Polikistik Over hastalarında kıl büyümesinde tatmin edici bir azalma sağlandığında (birkaç lazer seansından sonra) hastalığın doğası gereği hormonal baskı devam edeceğinden ara seanslar gerekebilmektdir. Polikistik over hastaları sosyal yaşamına devam ettikleri için Polikistik over tedavisi ve lazer epilasyon birlikte başlayabilir. Özellikle Polikistik Over Sendromu (PCOS) da ilaçların etki etmeye başladığı 3.ay sonrasında yapılacak lazer epilasyon daha başarılı sonuçlar verecektir.

Polikistik Over Hastalığı (PKO) veya Polikistik Over Sendromu (PCOS) nedir?

Polikistik over sendromu tedavisi mümkün olan bir jinekolojik hastalıktır.

Her kadında her adet döneminde birden fazla yumurta oluşur. Bu yumurtalardan bir tanesi büyür ve olgunlaşır. Polikistik over sendromu ya da polikistik over hastaligi ise büyüyecek yumurta net olarak seçilemez ve birden fazla küçük kist yumurtalıkların içinde birikir. Bu da hormonal dengesizliklere (androjenik hormonlarda artışa) sebep olur.

Polikistik over sendromu veya polikistik over hastalığında aşağıdaki problemler görülebilir.

  • Tüm vücutta aşırı tüylenme,
  • Ciltte akne(sivilceler) ve aşırı yağlanma,
  • İnfertilite (gebe kalamama),
  • Adet düzensizlikleri,
  • Gebe kalamama,
  • Saçlarda dökülme,
  • Aşırı kilo alma,
  • İnsülin direnci ve şeker metabolizma bozuklukları.

Doğum kontrol hapı kullanırken lazer epilasyon yapılır mı?

Polikistik over hastalığına (PKO) bağlı aşırı tüylenme şikayeti olan kişilerin önce kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmaları gerekmektedir. Polikistik over sendromu olan kişilerde normalde kadınlarda görülmeyen (yüz, göğüs bölgesi, göbek çevresi kıllanma) bölgelerde tüylenme gözlenir. Bu amaçla doktorunuz kan testi ve ultrason ile yumurtalıklarınızı, gerekirse böbrek üstü bezlerinizi kontrol edecektir. Polikistik over hastalığına (PKO) bağlı olarak androjenik hormonlardaki artış erkek tipi kıllanmaya sebep olacaktır.

Polikistik over sendromu (PCOS) olup hormon seviyelerinde düzensizlik görülen kadınlarda ilaç tedavisine başlanır. İlaç tedavisi altta atan sebeb göre belirlenir. Örneğin adet düzensizliği de Polikistik over sendromu (PCOS)  eşlik ediyorsa doğum kontrol haplarının düzenli kullanımı ile adet düzensizliği sorununu ortadan kaldırılır ve Polikistik over sendromu (PCOS) oluşan istenmeyen tüylerin çıkması da engellenir.

Polikistik over hastalarında adet düzensizlikleri ve hormonal dengesizlik sebebi ile doğum kontrol hapları sıkça kullanılmaktadır. lazer epilasyon yaptırırken doğum kontrol hapı kullanılabilir.  Polikistik over sendromu (PCOS) ilaç tedavisinin en az 3- 6 aylık kadar sürecektir. Polikistik over hastalarında tüylenme tedavi süresince giderek gözle görülür bir azalma olacaktır. Hormon tedavisi Polikistik over hastalarında lazer epilasyon yapılabilir.  Hormon tedavisi sırasında lazer epilasyon yapılabilir. Lazer epilasyon sırasında hangi ilaçlar kullanılmaz bir sonraki yazımda bahsedeceğim İlaç tedavisi başlanan Polikistik over hastalarında lazer epilasyon yapılabilir. Günümüzde Polikistik over iğneli epilasyona mahkum değildir. Polikistik over hastalığında oluşan kıllar için en etkili tedavi lazer epilasyondur. Alexandrite ve Diyot lazer epilasyon cihazları polikistik over hastalarında epilasyon amacı ile başarı ile kullanılır.

Güncelleme Tarihi: 15.11.2018
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Editör
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

+90541 932 4689

Doç. Dr. Tarık ÇavuşoğluDoç. Dr. Tarık ÇavuşoğluPlastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
+90541 932 4689